.
  • Biblioteca vă invită la a doua etapă a Proiectului 150 de ani Italia Mare




    Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea vă invită să participaţi la a doua etapă a Proiectul 150 anni Grande Italia (150 de ani ITALIA MARE). Organizatorii Ministerul Educaţiei, al Universităţilor şi al Cercetării din Italia, Direcţia Generală a Inspectoratului Şcolar Regional Piemonte, îi invită pe elevii din întreaga lume să reflecteze asupra unui teme sensibile, “italienitatea”, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la proclamarea Unirii Italiei (1861-2011). Ambele ediţii au fost coordonate de prof. Diana Pavel, colaboratoare a bibliotecii şi iniţiatoare a unei biblioteci în limba română la Milano.


    La prima etapă au participat şcoli din toată lumea, şi au fost trimise aproximativ 2500 fotografii, din 45 de ţări în care există puternice comunităţi italiene (inclusiv România), iar din România au participat 78 de şcoli şi licee, inclusiv Colegiul Naţional "Edmond Nicolau" Focşani (clasa coordonată de prof. Anicuţa Tofan, a primit de la organizatorii italieni un Atestat de participare şi o scrisoare de felicitare din partea preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano).
    La a doua etapă, decembrie 2010 - 30 iunie 2011, sunt invitaţi să participe, elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 19 ani, din lume şi din Italia, care să propună, plecând de la istoria “italicilor”, un exemplu de integrare.
    Practic, concursul aşteaptă de la elevi:
    - documentare de 6-8 minute/cercetări/filmuleţe despre cum au trăit italienii stabiliți în România, despre raporturile instaurate între ei şi ţara gazdă, România, între ei şi români.
    - proiecte privind atât realizările unor persoane (oameni de cultură, arhitecţi, proiectanţi etc. italieni în Romania), produse, mărci, firme, constructori sau cu alte forme de expresie care au contribuit la afirmarea pozitivă a imaginii italienităţii în România.
    - proiecte despre cum, în arcul de timp de la Unire până astăzi, statul italian şi locuitorii săi au văzut raportul cu imigranţii în Italia în termeni de ”includere”, depăşind prejudecăţile legate de ”excludere”.
    Proiectele trebuie concepute sub formă de texte/metatexte, statistici, filmulețe, înregistrări precum interviuri înregistrate, mici documentare în format digital/video.
    Regulamentul concursului poate fi descărcat de pe site-ul concursului http://www.scuola.net/150anni iar pentru detalii suplimentare, puteţi scrie la dianalpavel@yahoo.com.

    Informaţii despre concurs puteţi obţine si de la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” sau la adresa relatii_publice@bjvrancea.ro. Tuturor profesorilor participanţi li se oferă atestate de participare iar şcolilor câştigătoare le vor fi oferite premii consistente. Proiectele şcolilor româneşti pe tema italienităţii în România trebuie trimise până pe 30 iunie 2011.




    Director: drd. Teodora Fîntînaru
    Relaţii Publice: bibl. Maria - Cristina Olaru



    marti,
    25 ianuarie 2011, 21:05

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.