.
  • Conducere eco, sfaturi de la Peugeot pentru economisirea energiei

     

     

    Prețurile la energie sunt în creștere și te întrebi cum poți reduce costurile călătoriilor cu automobilul. Indiferent dacă deții un vehicul cu motor termic sau un vehicul electric, există soluții pentru a consuma mai puțin și pentru a economisi mai mult. Dar, pentru vehiculele cu motor cu ardere internă sau electrice, aceste soluții nu sunt întotdeauna aceleași!

     

    PEUGEOT își echipează mașinile cu combustie internă și electrificate cu sisteme de asistență la condus și dispozitive de economisire a energiei. Te invităm să afli mai multe despre acestea și să adopți comportamentul potrivit pentru a conduce într-un mod ecologic și economic!

    Iată câteva dintre cele mai bune practici de urmat. Să începem cu cele mai cunoscute.

    Controlează încărcătura
    Greutatea și eficiența aerodinamică a vehiculului tău influențează inevitabil consumul. De exemplu, întreabă-te dacă ai nevoie de portbagajul suplimentar montat pe plafon. Prezența acestuia poate crește consumul de combustibil cu 15-20%. Prin urmare, nu uita să-l demontezi imediat ce nu mai ai nevoie de el.

    Urmărește presiunea în anvelope
    Știai, de asemenea, că întreținerea defectuoasă a vehiculului poate duce la o creștere cu 25% a consumului de combustibil?
    De exemplu, ar trebui să verifici regulat presiunea din avelope. Dacă sunt prea puțin umflate rezistența la rulare crește. Cu presiunea potrivită, poți economisi până la 3 săptămâni de combustibil pe an. De ce să procedezi altfel?

    Anticipează traficul
    În oraș, nerespectarea distanței de siguranță poate duce la frânări bruște și la o reaccelerare puternică. Acest „efect de acordeon” consumă energie. Același lucru este valabil și pentru apropierea de semafoare sau intersecții. Indiferent de tipul de motor de sub capota vehiculului tău, nu ezita să utilizezi frâna de motor. Dacă deții un vehicul PEUGEOT care este 100% electric sau plug-in hybrid, joacă-te cu frânarea regenerativă. Prin activarea modului Brake cu ajutorul butonului (B) de pe consola centrală, amplifici intensitatea frânei de motor pentru a maximiza încărcarea bateriei în timpul decelerației.

    Moderează viteza
    Prin reducerea vitezei de la 130 km/h la 110 km/h pe autostradă, economisești până la 25% din combustibilul consumat și reduci emisiile de CO2. Deții un vehicul 100% electric? Reține că, cu cât conduci mai repede, cu atât mai mică va fi autonomia oferită de bateria mașinii. Este timpul să renunțăm la presupunerea că rularea cu 110 km/h în loc de 130 km/h este o pierdere de timp. În medie, cu o mașină electrică, consumi cu 30% mai mult combustibil rulând cu 130 km/h decât cu 110 km/h. La o călătorie de 400 km, o singură încărcare poate fi suficientă și evitați o a doua oprire. Dacă, desigur, nu vrei să-ți întinzi picioarele. Nu ezita să utilizați sistemul cruise control. Este foarte eficient pentru a rula la o viteză constantă, menținând turația motorului scăzută.

    Accelerează ușor
    Cuplul furnizat de motorul cu ardere internă crește pe măsură ce crește turația motorului, în timp ce motorul electric oferă cuplul maxim încă de la pornire. Manevra Pianissimo promovează conducerea ecologică. Cu un motor cu ardere internă, pornirea rămâne lentă. Schimbă ușor treptele de viteză, la momentul potrivit, pentru a nu urca prea mult în turație: ar trebui să eviți să ajungi la 2.000 rpm cu un motor diesel și la 3.000 rpm cu un motor pe benzină. Știai că? O mașină plug-in hybrid pornește automat în modul electric înainte de a trece la utilizarea motorului termic. Acest lucru înseamnă că abilitățile sale de accelerare și depășire sunt mai mari.

    Adaptează-ți stilul de condus la drum
    Vehiculele PEUGEOT 100% electrice și plug-in hybrid îți oferă un așa numit POWERMETER situat direct în câmpul vizual al șoferului. Acesta este un dispozitiv foarte practic care-ți permite să-ți evaluezi stilul de condus.

    POWERMETER-ul așișează trei zone și-ți arată în timp real puterea utilizată de vehicul:
    – POWER: cerere mare de putere. Acul indicator se află în această zonă în timpul fazelor dinamice de conducere, atunci când este necesară performanța. Mașina consumă mai mult combustibil atunci când acul POWERMETER-ului este în această zonă!
    – ECO: utilizarea optimă a energiei. Acul indicator se află în această zonă în timpul fazelor de optimizare a energiei pentru vehiculele 100% electrice. Pentru vehiculele plug-in hybrid, cursorul indică această poziție atunci când rulezi în mod electric sau când motorul pe benzină este utilizat optim.
    – CHARGE: faza de recuperare a energiei. Acul indicator se află în această zonă în timpul fazelor de decelerare.

    Cum să utilizezi corect vehiculul plug-in hybrid?
    Utilizează un vehicul plug-in hybrid în primul rând în modul electric pentru performanță maximă și încărcă-l cât mai des posibil. Automobilele plug-in hybrid sunt vehicule foarte inteligente. Modul HYBRID optimizează consumul de combustibil: inteligența artificială a mașinii gestionează funcționarea alternativă sau simultană a celor două tipuri de motoare în funcție de condițiile de condus și stilul de condus pentru a valorifica la maximum energia consumată.

    Oprește motorul atunci când staționezi
    Când mașina ta este staționată mai mult de 20 de secunde, motorul consumă mai multă energie decât dacă ar fi oprit și repornit. Prin urmare, este mai bine să oprești motorul atunci când acesta funcționează inutil. Stop & Start este o tehnologie întâlnită pe multe vehicule PEUGEOT, reprezentant un dispozitiv de oprire automată și pornire.

    Folosește aerul condiționat cu grijă
    Aerul condiționat crește consumul de combustibil. De aceea nu trebuie să cobori temperatura interioară la 19°C atunci când este foarte cald. La 23°C te simți răcorit… și este mai bine pentru sănătatea ta.

    Practicând conducerea ecologică și adoptând câteva reguli simple, economisești energie la bordul unui vehicul PEUGEOT cu combustie internă sau electric
    Acest stil face bine portofelului tău și este bun pentru planetă. De asemenea, este distractiv să-ți verifici statisticile de consum și fluxurile de energie prin intermediul aplicației MYPEUGEOT sau direct pe computerul de bord (în special pentru vehiculele electrificate). Urmărește ce se întâmplă și exersează. Încetul cu încetul, la fel ca un atlet, încearcă să stabilești noi recorduri de economisire a combustibilului sau a energiei electrice!

     

    Sursa: Peugeot Romania

     

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.