.
-
Inovaţie în educaţia nonformală extracurriculară din 65 de şcoli din mediul rural şi mic urban prin modelul IMPACT
Programul „IMPACT – Model de educaţie extracurriculară nonformală în România” aduce în 65 de şcoli din mediul rural şi mic urban un curriculum şi un sistem inovator de evaluare a competenţelor dobândite de elevi în urma activităţilor de educaţie nonformală extracurriculară.
Aceste activităţi se implementează în cadrul Cluburilor de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT organizate în şcolile participante. Cluburile IMPACT oferă un context de dezvoltare atât pentru tineri cât şi pentru profesorii care lucrează cu tinerii, având un efect pozitiv şi asupra orelor de la şcoală.
Modelul educaţional IMPACT abordează patru componente de dezvoltare (cetăţenie activă, anagajabilitate, antreprenoriat social şi leadership), adaptate elevilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani.
În cadrul programului a fost dezvoltat un curriculum dedicat pentru fiecare componentă, acestea completându-se reciproc şi urmărind un orizont de timp de 3 ani.
Seria competenţelor necesare tinerilor atât în viaţa personală cât şi pentru intrarea pe piaţa muncii dezvoltate de modelul IMPACT include: competenţe din sfera managementului de proiect, comunicării, inovaţiei şi creativităţii, competenţe din sfera tehnică, a managementului personal şi de grup. Dobândirea competenţelor este urmărită printr-un sistem integrat de evaluare a performanţelor unic în educaţia nonformală din România, structurat pe scale de progres şi înregistrat la intervale regulate în Paşaportul IMPACT al fiecărui elev. 200 de profesori beneficiază de cursuri de formare în cadrul programului. Cunoştinţele şi metodele de educaţie nonformală dobândite sunt utilizate atât în activităţile de la Club precum şi la clasă, contribuind astfel şi la actul educativ formal.„IMPACT este un instrument puternic de schimbare socială prin care tinerii învaţă să identifice probleme din comunitate, să gândească şi să lucreze împreună, să scrie şi să implementeze proiecte în folosul comunităţii”, a explicat Dana Bates, Director Executiv al Fundaţiei Noi Orizonturi. „IMPACT combină într-un mod unic distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii. Proiectele realizate de tineri sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT şi aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri prin dezvoltarea unor abilităţi de viaţă care completează cunoştinţele dobândite în şcoală”, a adăugat Dana Bates.
„Credem în programul IMPACT întrucât demersurile sale educaţionale contribuie la schimbările pe care vrem să le producem în România, sprijinind creativitatea, iniţiativa personală și implicarea în comunitate prin mici proiecte locale,” a declarat Roxana Vitan, Director Executiv al Romanian-American Foundation. „Consolidăm Cluburile IMPACT ale Fundaţiei Noi Orizonturi pentru că reprezintă un model inovator de educaţie nonformală și un mediu excelent în care cei cărora le pasă (elevi și profesori) pot să ia atitudine, să își asume probleme și să găsească soluţii. Oare nu asta ne dorim cu toţii să facem atunci “când o sa fiu mare”?.”, a adăugat Roxana Vitan.
„IMPACT – model de educaţie extracurriculară nonformală în România” este implementat de Fundaţia Noi Orizonturi împreună cu Romanian-American Foundation, în calitate de finanţator. Programul are la bază o strategie de învăţare prin experienţă, folosind serviciul în folosul comunităţii pentru a încuraja gândirea şi comportamentul antreprenorial și a crea premisele pentru dezvoltare comunitară și voluntariat în rândul tinerilor participanţi. Fiecare Club IMPACT participant realizează, o dată la trei luni, un proiect comunitar sau de antreprenoriat social prin care tinerii aduc o schimbare pozitivă în comunitare şi deprind noi competenţe. Partenerii programului sunt Inspectoratele Școlare din judeţele Mehedinţi, Timiș, Iași, Neamţ, Cluj, Brașov, Călărași, Hunedoara, Vrancea, Constanţa. Programul a fost demarat în decembrie 2010 şi se va desfăşura timp de 2 ani, până în noiembrie 2012.
Acesta este comunicat comun al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" si al Fundatiei "Noi Orizonturi" (FNO). Ambele organizatii sustin Cluburile de Initiativa Comunitara IMPACT. Fundatia Noi Orizonturi cordoneaza cluburile IMPACT din toata tara sustinindu-le si realizind materiale de lucru cum ar fi Curicula, Jurnalul Participantului, iar Asociatia "Focul Viu" coordoneaza activitatea celor 4 cluburi IMPACT din Vrancea.
Toate cele 4 cluburi din Vrancea initiate de Asociatia "Focul Viu" au intrat in proiectul "Inovaţie în educaţia nonformală extracurriculară din 65 de şcoli din mediul rural şi mic urban prin modelul IMPACT " sustinut financiar de Fundatia Romana-Americana (RAF) si mai mult Vrancea a intrat incepind cu acest an in strategia de actiune a Fundatiei "Noi Orizonturi".
In concluzie 4 din cele 65 de cluburi sustinute de RAF sunt in Vrancea mai precis in Focsani la Liceele Cuza si Pedagogic, in Adjud la Liceul Emil Botta si in Panciu la Liceul Ioan Slavici.
sambata, 3 decembrie 2011, 07:13
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: