.
-
'Facultatea' POTPOURRI la a doua întâlnire cu universitarii
Şi a doua întâlnire a continuat şi miercuri, tot de la ora 16.00 şi a durat 4 ore! Tot vreo 20 am fost şi au venit chiar şi alţi tineri care de anul acesta vor fi studenţi la Facultatea de Istorie din Bucureşti şi chiar la Facultatea de Sociologie!
Cele 4 ore au fost fructificate la maxim. Iulian a venit pregătit, ca la facultate, să simulăm desfăşurarea unui curs, a unui seminar şi partea practică. Totul a devenit însă extrem de interactiv şi ne-am adaptat foarte repede la direcţia în care discuţia a curs. Intervenţii, întrebări, remarci şi replici inteligente, glume subtile, schimb de informaţii, sfaturi au venit şi de la noi, adulţii, dar foarte multe de la tineri.
Tema de discuţie a fost familia: relaţii de familie, tipurile şi funcţiile familiei, familia tradiţională, familia modernă, roluri de gen în familie, concubinaj, divorţ, sexualitate. S-a discutat deschis, cu exemple din viaţa noastră, privată, din experienţă, din lecturi pe tematică. Iulian şi Otilia au coordonat prin discurs dialogul interactiv şi „i-au pus la treabă intelectual” prin tot felul de capcane.
Spre final, Iulian le-a dat un chestionar de completat pe tema familiei, iar interpretările ni le va trimite ulterior pe mail. Întâlnirea s-a finalizat printr-un joc de rol, pe care Iulian îl aplică şi studenţilor lui la facultate, joc care ne-a amuzat nespus dar care a fost plin de „învăţăminte didactice”.
Impresiile şi feedback-ul tinerilor despre această întâlnire au fost mai mult decât entuziaste, au avut curajul să vorbească liber şi să-şi exprime părerile. În plus, s-au distrat pe cinste şi s-au împrietenit. Cei care vor să dea admitere la Facultatea de Sociologie şi-au făcut prieteni…profesori! Şi-au schimbat adrese de mail cu Iulian şi Otilia. La urma urmei colaborarea poate continua şi on-line.
Concluzia noastră, a adulţilor, a fost că tinerii sunt extem de inteligenţi, de buni, de raţionali, şi că nu trebuie să-i subestimăm niciodată. Modul în care îşi pun probleme de viaţă şi cum percep societatea ni se pare câteodată prea matur pentru vârsta lor…parcă n-au timp sau uită să mai fie şi copii… Iulian şi Otilia chiar au afirmat că la facultatea de sociologie cei mai buni studenţi care se remarcă mereu sunt cei din Vrancea şi Vâlcea.
Aşa că avem cu ce să ne mândrim şi avem şi ce să susţinem şi să promovăm!
Până una alta, Şcoala non-formală POTPOURRI şi Clubul Tinerilor Specialişti în Socio-Umane vor continua şi săpămâna viitoare, luni, 19 iulie, şi miercuri, 21 iulie, de la ora 16.00 la Direcţia de Cultură Vrancea, după care vom intra într-o binemeritată vacanţă până spre 1 septembrie, când ne vom redeschide porţile cu forţe şi idei proaspete!
joi, 15 iulie 2010, 16:35
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
E foarte interesanta ideea, dar mare pacat ca e doar pentru umanisti...