.
  • ANTAKYA - oraș sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru creștini


    Antakya este unul dintre cele mai vechi orase ale Anatoliei asezat la poalele Muntelui Habib-in Nejjar. Este un oras sfânt atât pentru musulmani, cât si pentru crestini si cu toate că este încărcat de istorie si semnificatii pentru lumea crestină, aici trăieste o comunitate relativ mică de crestini (8.000). Ei sunt descendentii unor triburi arabe, astfel că în biserici predicile, slujbele si rugăciunile se fac în limba arabă…



    Un mic fragment exemplificator din discutia interculturală care a avut loc sâmbătă la cea de-a patra întâlnire a focsănenilor cu partenerii nostri din Bucuresti. Sevici si Huda s-au pregătit “la cerere” cu această temă care a dezvăluit si prin imagini mai multe locuri mirifice, de pe tărâm musulman, cu semnificatie religioasă pentru crestini. Discutia a fost chiar una extrem de plăcută, interactivă si interesantă, unde fiecare a intervenit pentru a completa cu informatii din experientele proprii.

    Următoarea propunere pe lista temelor de cultură si civilizatie se referă la “Contributia savantilor musulmani la dezvoltarea stiintelor”, o temă pe cât de incitantă pe atât de solicitantă pentru colaboratorii nostri care se pregătesc temeinic pentru fiecare “temă pentru acasă”.

    Dialogul, completată bineînteles de cursurile de arabă si turcă, unde se fac progrese evidente, si de o îmbelsugată si „dulce” expozitie, plină de toate bunătătile turcesti si arăbesti: halva simplă, cu fistic sau ciocolată, gemuri si siropuri de portocale, struguri, dude, trandafiri, coacăze, rahat turcesc, vată de zahăr, batone de miere cu nuci si struguri, concentrate de rodii, pastă de tomate, cafea turcească, orez turcesc, tortellini, ceaiuri negre de toate aromele, otet de curmale, sosuri picante, pastă de susan, susan negru, condimente si mirodenii turcesti, săpunuri de ulei de măsline, de ricin si grănută verde si multe alte “curiozităti” pentru cei prezenti, care au recunoscut că la noi “nu se găseste asa ceva”.




    La următoarea întâlnire, a cărei dată se va fixa ulterior si veti fi anuntati, vom avea parte, sperăm, si de participarea mai multor membri ai comunitătii turce din judet, care au venit sâmbătă pentru prima dată si care au apreciat modul de desfăsurare al activitătii si initiativa acestui gen de proiect. Ei au participat la o sedintă de limbă turcă intensivă cu Demirel Gemaledin, presedintele Ligii Islamice si Culturale din România, care i-a initiat pe cei mai mici în tainele limbii turce.

    Într-adevăr, proiectul Punti peste cultură începe să-si atingă treptat obiectivele iar rezultatele se întrevăd a fi cu adevărat “inter si multi culturale”.




    Anamaria Cătănoiu – coordonator Centrul de Limbi Străine

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.