.
  • Rashomon de Akira Kurosawa, la Clubul Cinefililor



    Clubul cinefililor
    va invita joi, 20 mai 2010, de la orele 17.30, sa vizionati
    Rashomon (1950) de Akira Kurosawa, la Centrul de Limbi Straine – Biblioteca Judeteana Vrancea.




    Trei calatori se adopostesc de furtuna intr-un templu ruinat. Taietorul de lemne (Takashi Shimura), Preotul (Minoru Chiaki) si Omul de rand (Kichijiro Ueda) fac focul si isi pun intrebari cu privire la o intamplare tulburatoare. Astfel incepe povestea in poveste despre intalnirea pe un drum forestier dintre doi soti si un bandit.

    Mai tarziu, Taietorul de lemne gaseste cadavrul sotului si depune marturie in fata unui comisar de politie care investigheaza crima. Explicatia il oripileaza intr-atat pe Preot si il distreaza atat de mult pe Omul de rand, incat pe timpul furtunii acestia raman absorbiti de patru descrieri diferite ale crimei. Schimband, in flasbackuri, punctele de vedere, filmat cu o camera in miscare, sub un baldachin de lumina, Rashomon prezinta cateva perspective personale subiective asupra crimei. calificata drept falsa si inselatoare.



    Faptele prezentate sunt puse imediat sub semnul intrebarii. Disparitatile dintre povestile spuse de sot, sotie si bandit complica relatarea directa si neutra a intamplarilor. Pe scurt, nici unul dintre naratori, ca si intregul film, nu este credibil. Un adevarat cosmar epistemologic, pelicula lui Akira Kurosawa, castigatoare a Oscarului pentru cel mai bun film strain, se incheie totusi cu o infuzie de virtute morala. Desi Rashomon exploreaza implicit pierderea posibilitatii de renastere si mantuire, tema sa centrala, descoperirea adevarului ca distinctie intre bine si rau devine manifesta prin acte simple de bunatate si sacrificiu.



    Filmul a castigat Oscarul pentru cel mai bun film, Leul de Aur la Venetia si Premiul Criticilor Italieni.



    marti, 18 mai 2010, 14:19

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.