.
  • A patra colecţie de carte românească peste hotare, înfiinţată de bibliotecă



    În perioada 14-17 nov. 2009, o delegaţie a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a participat la inaugurarea unei colecţii de carte în limba română la Borgaro Torinese, de lângă Torino, la invitaţia Asociaţiei Culturale „Dacia”, condusă de dna Mariana Iacob, originară din judeţul Vrancea.
    Cele peste 500 de titluri de carte în limba română au fost donate de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea potenţialilor cititori, mai ales copii (din cei peste 500 de rezidenţi români), la propunerea Asociaţiei „Dacia” şi sunt găzduite de Biblioteca „Gianni Rodari” din comunitatea respectivă, ca parte a programului Italia & România în bibliotecă – Popoli e culture si trovano e si conoscono su un ponte de libri iniţiat de gazdele italiene.


    Numeroşii donatori ni s-au alăturat în proiectul de faţă şi este o plăcută datorie să-i amintim pe câţiva dintre aceştia: Biblioteca Judeţeană Vrancea, bibliotecari, cititori ai bibliotecii, Asociaţia Culturală „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, scriitori vrânceni, Hypermarketul Carrefour.
    Albumele de prezentare a Judeţului Vrancea, in limba română şi italiana sunt daruri oficiale dar şi de suflet, din partea Consiliului Judeţean Vrancea sub autoritatea căruia funcţionează biblioteca noastră şi care a încurajat derularea acestui proiect.
    Manifestarea a avut un caracter oficial şi s-a bucurat de susţinerea şi participarea Primarului Vincenzo Barrea, a consilierului cultural Fabrizio Chiancone, a consulului român la Torino, Ştefan Sofrone şi a directoarei reţelei de biblioteci Ivrea e Canavese, Gabriella Ronchetti.


    La manifestare au participat numeroşi români şi italieni care au asistat la un program cultural italiano-român realizat de copii ai şcolilor din localitate.
    Au fost stabilite contacte instituţionale şi, cunoscându-se, în mod direct, atât interesul românilor rezidenţi cât şi acela al autorităţilor din Borgaro Torinese de a contribui la permanenţa schimburilor culturale româno-italiene, s-a concluzionat necesitatea continuării unor relaţii instituţionale similare.


    „Cea de-a patra colecţie de carte românească pe care Biblioteca Judeţeană Vrancea o înfiinţează în afara graniţelor reprezintă un demers cultural necesar, care ne onorează şi ne obligă totodată, mai ales că am găsit în Borgaro Torinese şi Rivoli, un exemplu de bună înţelegere comunitară între italieni şi români dar şi o emoţionantă şi susţinută implicare a Asociaţiei Române Dacia în conservarea şi promovarea limbii, tradiţiilor, literaturii şi culturii române în general.” (drd.Teodora Fîntînaru- director al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea).




    Director: drd. Teodora Fîntînaru
    Relaţii Publice: Bibl. Maria-Cristina Olaru


0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.