.
  • Invitatie la Teatru: 'Portretul Doamnei T.' cu venerabila Olga Tudorache




    In decembrie sunteti invitati la un spectacol de teatru cu si despre Olga Tudorache - 'Portretul Doamnei T.'. Miercuri, 9 decembrie 2009, Casa de Cultura a Sindicatelor 'Leopoldina Balanuta' din Focsani va gazdui aceasta reprezentatie de exceptie. Piesa, dedicata Olgai Tudorache, este semnata de Ana Maria Bamberger iar regia ii apartine Lianei Ceterchi.
    Scrisa in ianuarie 2004, piesa este, dupa 'Noiembrie' si 'Peste cu mazare', a treia colaborare a autoarei cu marea doamna a teatrului romanesc.



    „Piesa aceasta este cu adevărat povestea mea. Nu am jucat nicio clipă un personaj pentru că nu era nevoie“, mărturiseşte Doamna T, îndemnându-i pe cei care vor să ştie ceva despre ea să vină s-o vadă jucând.




    Bioportretul unei actriţe


    Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz, judeţul Bacău, a absolvit Institutul de Teatru în 1951 şi, din acelaşi an, este angajată a Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde îşi desfăşoară activitatea până în 1966, atunci când această instituţie fuzionează cu Teatrul Nottara. Până în 1978 Olga Tudorache joacă pe scena Teatrului Mic şi, în paralel cu activitatea artistică, se dedică pedagogiei, devenind conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, la catedra de actorie. Imediat după Revoluţie, devine profesor la I.A.T.C. şi, în această calitate, călăuzeşte şase promoţii de actori, până la pensionare, în 1997. De-a lungul a jumătate de secol de carieră, Olga Tudorache a avut nenumărate colaborări la radio şi televiziune, a primit importante distincţii şi premii culturale, a interpretat zeci de roluri în teatru şi film, dintre care îmi face plăcere să amintesc câteva: 'Directorul nostru' (regia Jean Georgescu), 'Mihai Viteazu'(regia Sergiu Nicolaescu), 'Tusea şi junghiul' (regia Mircea Danieluc), 'François Villon, poetul vagabond' (regia Sergiu Nicolaescu) şi 'O vară de neuitat' (regia Lucian Pintilie).



    Poze:
    Dinu Lazar

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.