.
  • Votati Parcul National Retezat in primele 7 Minuni ale Naturii! - update

    Recunoastere europeana pentru Parcul National Retezat


    Parcul National Retezat a primit din partea Consiliului Europei diploma europeana pentru Arii Protejate De altfel, Retezat este primul parc înfiintat în România, în anul 1935, pe fostul domeniu de vânatoare al Casei Regale Parcul National Retezat se întinde pe o suprafata de peste 35.000 de hectare si, potrivit specialistilor, este ultima padure din Europa în care omul nu a pus niciodata piciorul

    Parcul National Retezat a fost desemnat, duminica, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, una dintre cele mai importante arii naturale protejate din Europa. Distinctia a fost acordata de catre Consiliul Europei, la Casa Academiei din Bucuresti, prin Francoise Bauer, delegat al forului european.

    Evenimentul din capitala României a fost organizat chiar în ziua în care se împlineau 100 de ani de la constituirea primelor parcuri nationale din Europa, în Suedia, în anul 1909. În România, primul a fost Parcul National Retezat, în 1935, pe fostul domeniu de vânatoare al Casei Regale.

    În 2008, Fundatia canadiana New7Wonders a lansat o campanie mondiala, în urma careia oameni de pe tot globul pot vota locuri de pe tot mapamondul, ce ar putea fi considerate noile sapte minuni ale lumii.

    Dupa prima etapa preliminara, în care au votat peste 100 de milioane de oameni, Retezatul a fost singurul loc din România care s-a calificat în a doua etapa pentru care se va vota pâna la data de 7 iulie 2009. Cei vor sa voteze Parcul National Retezat pot accesa site-ul www.new7wonders.com. Din totalul celor 261 de nominalizari, vor fi alese 77 de locatii, ce vor fi evaluate de catre un comitet de experti care, pe 21 iulie 2009, va stabili 21 de finaliste. Selectia finala va avea tot online, rezultatul urmând sa fie anuntat în anul 2011.

    Dupa ce la începutul acestui an Retezatul ocupa locul 4 în întrecerea mondiala, chiar în ziua evenimentului de la Casa Academiei, locatia se clasa pe pozitia 34 din 56 de locuri alocate categoriei „Parcuri si Rezervatii Nationale Naturale“. Prima pozitie a ierarhiei era ocupata de râul subteran Puerta Princesa din Filipine, în timp de locurile 2 si 3 reveneau râului si padurilor amazoniene, respectiv celei mai mari paduri de mangrove (n.r. vegetatie tropicala formata din arbori si arbusti) din lume, situata în India si Bangladesh.

    Parcul National Retezat se întinde pe o suprafata de peste 35.000 de hectare si, potrivit specialistilor, este ultima padure din Europa în care omul nu a pus niciodata piciorul. În fiecare luna, zeci de grupuri de turisti ajung în zona, însa cei mai multi opteaza sa practice schi-ul pe pârtia special amenajata. Parcul are peste 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri si 80 de lacuri, cele mai cunoscute fiind Bucura (cel mai întins lac glaciar din tara, cu o suprafata de noua hectare), si Zanoaga (cu cea mai mare adâncime din România - 29 de metri).



    Detalii suplimentare gasiti aici.

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.