-
Un sofat mai ecologic
A conduce ecologic inseamna nu numai a conduce mai atent, cu implicatii pozitive asupra mediului, dar si a reduce consumul de combustibil. Fie ca ai o masina populsata de un motor de 1.4 litri sau unul de 3.0 litri, acestea oricat de bine ar functiona tot nu o sa reflecte consumul dat de fabricant in datele tehnice. Ca sa-ti conduci masina si sa economisesti si combustibil, contribuind in acelasi timp la protectia mediului inconjurator si la imbunatatirea sigurantei rutiere, e bine sa ai in vedere urmatoarele sfaturi.
Incearca, pe cat posibil, sa eviti aglomerarea portbagajului cu incarcaturi inutile. Cu cat masina este mai grea cu atat mobilitatea ei este mai mica, ceea ce afecteaza economia de combustibil. Prin simpla eliminare a 10 Kg de incarcatura, economisiti 15 ml de combustibil la fiecare 50 Km, iar la 700 Km se vor reduce emisiile poluante de CO2 cu cca 450 g. Accelereaza si franeaza usor (exceptand situatiile de urgenta), fara a brusca masina.
Mentine pe cat posibil o viteza constanta, fara fluctuatii, evitand demararile bruste. Renuntand la o singura demarare in forta vei economisi 17 ml de benzina, iar daca eviti de 20 de ori asemenea accelerari, vei reduce emisiile de CO2 cu 1.300 g. Pastreaza o distanta considerabila intre autoturisme si anticipeaza, pe cat posibil, conditiile de trafic, pentru a-ti aloca timp suficient sa franezi, in caz de evenimente imprevizibile pe carosabil. Alege tipul de ulei compatibil cu masina ta.
Foloseste un sortiment de ulei de buna calitate, care conserva energia, si cu gradul de vascozitate recomandat de fabricant. Inlocuieste filtrele de aer la timp, potrivit recomandarilor, si utilizeaza, de asemenea, un combustibil cu aditivi eficienti, pentru a mentine igiena motorului si o functionare cat mai buna. In mod special, trebuie sa fie verificata, constant, presiunea in pneuri, avand in vedere ca o presiune corespunzatoare face condusul mai economic.
Daca rulezi cu o presiune in pneuri mai mica cu 0,5 Atm, consumul creste cu 200 ml de benzina la 50 Km, generand aproximativ 350 g mai mult CO2. Anvelopele sub-umflate au ca efect cresterea rezistentei la rulare si diminuarea economiei de combustibil. Minimizeaza uzul aparatelor de incalzit si de aer conditionat. Foloseste-le numai atunci cand este necesar, pentru a reduce presiunea si incarcatura exercitata asupra motorului de catre consumatori electrici auxiliari. Astfel, poti salva cca 20% din consumul combustibilului. Evita sa parchezi in soare, si axeaza-te pe zonele umbrite, astfel incat temperatura habitaclului sa fie mentinuta constanta si racoroasa. Opriti aerul conditionat si deschideti geamul ori de cate ori aveti posibilitatea. Folosirea aerului conditionat in ciclu urban, duce automat la un consum mai mare cu aproximativ 1,2 litri. De asemenea, aerul conditionat nu este bun pentru sanatatea conducatorilor, deci utilizeaza-l cu masura.
Opreste motorul de fiecare data cand stationezi, cand faci cumparaturi rapide, sau cand astepti sa se elibereze un loc de parcare. Un autoturism de 1.8 litri, tinut la ralanti timp de 10 minute, consuma 130 ml de combustibil, generand 330 g de CO2. Motoarele din zilele noastre nu au nevoie de preincalzire, asa ca imediat dupa ce pornesti motorul, acesta poate fi utilizat. Evita sa permiti motorului sa mearga in gol, timpii morti in condusul masinii au efecte de crestere a emisiilor poluante. Opreste motorul cand te afli in fata unui fast-food drive, si la semafoarele digitale unde timpul alocat opririi depaseste 40 de secunde. Atunci cand iti planifici sa mergi in calatori organizate, cu alti prieteni cu masinile lor, stabileste bine ruta inainte de plecare si intereseaza-te daca eventualele rute alese sunt sau nu in lucrari.
Ca masura de prevenire a accidentelor, va recomandam ca in calatoriile organizate sa nu iscati intreceri sau sa raspundeti provocarilor celorlalti participanti la trafic. Mentineti o viteza de croaziera regulamentara si constanta, fara excese de viteza.
Sursa: http://www.4-cars.ro
0 comentarii: