.
-
Despre Clubul fotografic eFOTOgrafi@mea
IREX (International Research & Exchanges Board) este cea dintâi organizaţie americană nonprofit, care oferă asistenţă pentru cercetare, educaţie, media, Internet şi programe pentru dezvoltarea societăţii civile în Statele Unite ale Americii, Europa, Eurasia, Europa de Est şi Asia.
Lansat în luna noiembrie a anului trecut, Concursul de Participare Comunitară încurajează implicarea comunităţii în utilizarea noilor tehnologii, generând astfel idei noi de promovare a dezvoltării locale prin intermediul centrelor de internet din biblioteci.
Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, prin Biblioteca pentru Copii şi Tineret, a câştigat, la Concursul de Participare Comunitară din cadrul programului Global Libraries Romania, desfăşurat de IREX (International Research & Exchanges Board) – ediţia octombrie 2008, proiectul eFOTOgrafi@mea, proiect prin care se va înfiinţa un Club de fotografie.
Proiectul eFOTOgrafi@mea vine să ofere comunităţii din Focşani posibilitatea de a se vedea prin ochii de copii.
Cunoaşterea propriei comunităţi este un proces care are loc în timp. Printre metodele cele mai de ajutor şi de impact în acest proces de cunoaştere sunt acelea care dau membrilor comunităţii posibilitatea de a îşi vedea, în imagini sau hărţi, comunitatea.
Deşi trăiesc într-o comunitate destul de restrânsă, copiilor din oraşul Focşani, li se oferă arareori posibilitatea să înţeleagă pe deplin multiculturalismul acestui loc. În municipiul judeţului Vrancea, există puţine locuri sau spaţii în care copiii să-şi petreacă timpul liber supravegheaţi şi îndrumaţi. Şi mai puţine dintre ele permit o interacţiune constructivă între copiii care sunt de etnii diferite. Acest proiect al Bibliotecii pentru Copii şi Tineret, îşi propune implementarea unui model de petrecere a timpului liber care să stimuleze participarea copiilor de etnie rromă la viaţa culturală şi educaţională desfăşurată de comunitate.
Lucrând împreună pentru a prezenta Focşaniul în imagini, copiii îşi vor dezvolta sau descoperi, prin tehnici interactive de comunicare, improvizaţie şi creativitate, deprinderi de utilizare a tehnologiei informaţionale pe care o deţine Biblioteca pentru Copii şi Tineret, o bibliotecă modernă, un spaţiu ideal de interferenţă a activităţilor educative cu cele de recreere şi petrecere a timpului liber.
Sala Multimedia Click_Biblioteca, din cadrul Bibliotecii pentru Copii şi Tineret, le va oferi copiilor un cadru modern şi dotat corespunzător tehnologiei informaţionale actuale, unde vor avea acces liber şi gratuit la Internet şi la un pachet de programe alternative de petrecere a timpului liber.
Proiectul eFOTOgrafi@mea vrea să pune în mâna copiilor o oglindă, sub formă de aparat foto digital, pe care aceştia să o arate apoi comunităţii sub formă de imagini şi expoziţii, pe site-ul creat special pentru acest proiect: http://efotografiamea.winfast.ro
Proiectul se va desfăşura după cum urmează :
• Realizarea de cursuri lunare destinate utilizatorilor bibliotecii care doresc să se înscrie în clubului fotografic eFOTOgrafi@mea, pentru învăţarea utilizării aparatelor foto, a computerelor, precum şi deprinderilor de folosire a Internetului.
• Biblioteca va lansa un concurs de fotografie cu tema Cunoşti obiceiurile de sărbători? Copiii participanţi vor face fotografii în Focşani, în diferite locuri din cadrul comunităţii. Locaţiile vizitate vor varia de la case ţărăneşti, la case ale familiilor de rromi, la străzi, instituţii. Ei vor trebui să îşi însoţească fotografiile cu scurte descrieri ale locurilor vizitate. După ce au fotografiile gata, tot copiii le vor pune pe Internet împreună cu comentariile lor, iar publicul va putea vota cea mai buna fotografie. Votarea va fi anunţată în presa locală, pe site-ul bibliotecii şi pe blog-urile focşănenilor. Autorii celor mai votate imagini vor fi premiaţi de către bibliotecă.
• După sărbători, copiii vor lucra la punerea la punct a unei expoziţii itinerante cu toate fotografiile făcute de ei, iar cele mai reuşite vor fi expuse în cel mai mare supermarket din Focşani, la Sediul Bibliotecii Judeţene şi în alte locaţii nonconformiste din Focşani.. De asemenea fotografiile vor fi utilizate ca imagini de desktop şi screensaver-uri pentru toate calculatoarele din cadrul Bibliotecii Judeţene Vrancea.
• Proiectul se adresează unui grup de 12 copii, din care 6 de etnie rromă, utilizatori ai bibliotecii.
Prin vizitarea diferitelor comunităţi, mai mult sau mai puţin închise din zonă, documentarea acestor vizite şi prezentarea lor publică, întreaga comunitate va avea de câştigat. Stereotipurile legate de comunitatea rromă (dar nu numai) vor fi puse în discuţie prin publicarea acestor fotografii făcute de copii. Astfel, comunitatea romă dar şi majoritară sau alte minorităţi din Focşani vor beneficia de pe urma acestui program.
Beneficiile pe care acest proiect la va aduce:
• Va încuraja formarea abilităţilor de utilizare a calculatorului şi formarea de deprinderi noi, în folosirea camerelor fotografice digitale, a imprimantei şi a Internetului, abilităţi foarte importante în era informaţională.
• Va stimula şi pune în valoare creativitatea copiilor.
• Sunt reabilitate în ochii copiilor, importanţa muncii în echipă, a cunoaşterii şi a respectului faţă de efortul fiecăruia.
• Va creşte încrederea în sine, în valorile spirituale şi spiritul ludic.
• Fotografiile copiilor vor fi expuse, aceştia vor lucra cu informaţia în diferite formate: imagine vie, digitală, pe hârtie şi sub formă de text.
• Va încuraja înlăturarea stereotipurilor pe care copiii le „moştenesc”.
• Îi va ajuta pe copii să se apropie de bibliotecă.
• Biblioteca pentru Copii şi Tineret va deveni vizibilă în comunitate ceea ce va creşte numărul de focşăneni care vor beneficia de serviciile gratuite ale bibliotecii
• Prezenţa imaginilor realizate de copii în spaţiul fizic sau virtual al comunităţii va aduce în mintea oamenilor, dacă nu şi în discuţiile lor frumuseţea şi bogăţia unei comunităţi multiculturale
Clubul Fotografic eFOTOgrafi@mea va continua să organizeze astfel de cursuri pe viitor şi va propune diferite teme de documentare fotografică. Fiecare curs va încerca să ajute la înlăturarea stereotipurilor culturale celor care iau parte la el. În acelaşi timp, prin parteneriate cu diferite instituţii unde vor fi găzduite expoziţiile şi prin prezenţa fotografiilor în spaţiul virtual, imaginile şi textele copiilor vor oferi privitorilor posibilitatea să îşi cunoască mai bine comunitatea. Fondurile investite în acest proiect iniţial vor fi în avantajul comunităţii focşănene pe termen lung, pentru că el va duce la:
• Promovarea şi susţinerea unei societăţi multiculturale şi a dialogului intercultural
• Participarea copiilor de etnie rromă alături de cei majoritari la viaţa culturală şi educaţională desfăşurată de Biblioteca pentru Copii şi Tineret.
• Promovarea cunoaşterii şi recunoaşterii identităţii etnice şi a diferenţelor (de către copii, părinţi, profesori).
• Formarea abilităţilor de utilizare a calculatorului şi formarea de deprinderi noi, în folosirea camerelor fotografice digitale, a imprimantei şi a Internetului, abilităţi foarte importante în era informaţională, pentru un număr considerabil de copii participanţi la club.
• Prin formarea interculturală a copiilor participanţi la proiect, care apoi vor disemina în familii şi şcoli, informaţiile primite, proiectul îşi propune combaterea rasismului şi stereotipurilor referitoare la rromi, precum şi stimularea dialogului intercultural.
Resurse materiale:
• Sala Multimedia „Click_Biblioteca”
• 6 calculatoare
• Acces gratuit la Internet
• 6 aparate foto digitale
• Imprimantă foto
• Trepied
Resurse umane:
- 1 bibliotecar – Margareta Tătăruş
- 1 informatician – Viorel Pătru
- 1 fotograf – Traian Negulescu, jurnalist Agerpres
- 1 reprezentant de la Biroul Regional pentru Rromi – Prefectura Vrancea – Ofelia Vlad
Preluarea modelului şi repunerea lui în practică pe viitor va face posibil ca un număr mare de utilizatori ai bibliotecii să participe şi să contribuie, prin seturi de imagini, la construirea unei arhive digitale, care să reflecte imaginea comunităţii şi memoria culturală a zonei Vrancea.
Pe viitor clubul va continua să ofere astfel de cursuri la intervale de 2-3 luni. Cursurile vor fi însoţite de concursuri de fotografie pe diferite teme iar fotografiile vor fi realizate cu şi pentru comunitate.
Aparatele foto vor putea fi folosite şi de celelalte secţii ale bibliotecii şi la cerere, vor putea fi folosite pentru diferite programe educative sau comunitare, în şcoli, biblioteci rurale şi comunităţi.
COORDONATOR PROIECT: Bibliotecar Margareta Tătăruş
e-mail – margotatarus@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: