.
  • Să fie lumină – cum reușește Volkswagen să dea mașinilor viață prin designul sistemelor de iluminat

    Halogen, xenon, LED, laser și OLED (Organic Light-Emitting Diode) - tehnologia de iluminat și designul acestor sisteme din domeniul auto au trecut în doar două decenii prin transformări revoluționare. Dincolo de aspectul funcțional, care vizează îmbunătățirea vizibilității în trafic, farurile au de acum și o componentă emoțională. Designul sistemelor de iluminat oferă mașinilor, la fel ca în cazul oamenilor, un chip sau o experesie aparte și o personalitate specifică. Această direcție va influența semnificativ în anii care vor urma munca designerilor din cadrul companiei Volkswagen.  

    Viitorul va fi clar ca lumina zilei, inteligent și uman. 
    În timp ce farurile rotunde au definit mulți ani la rând sistemele de iluminat instalate pe modelele Beetle sau pe prima generație Golf, designul exterior al mașinilor a început tot mai mult să influențeze acum nu numai forma acestor faruri ci și întreaga expresie a mașinii. Alegerea unui design cât mai special pentru sistemul de iluminat intră acum sub lumina reflectoarelor. "Farurile influențează percepția pe care ne-o facem despre o mașină mai mult decât orice alt element de design. Ele sunt cele care ne atrag privirea, iar instinctul nostru este acela de a privi o mașină fix în ochi. Farurile fac mașina umană", subliniază Klaus Bischoff, Director Executiv departament design Volkswagen. 

    Lumina, prin natura sa, va face mașina viitorului mai "umană". Luminile nu vor servi doar la creșterea gradului de siguranță a generației următoare de mașini, ci vor reprezenta de asemenea un instrument de comunicare și interacțiune.  

    O nouă dimensiune: extrateriorul  
    În viitorul apropiat, designului de interior și celui de exterior li se va adăuga un nou concept: extraterior-ul. Acest concept poate fi înțeles drept designul spațiului înconjurător. Vorbim despre un proces care va oferi mașinii un suflu nou. Cum se traduce acest lucru în practică? Un exemplu poate fi faptul că mașina, va "comunica" prin intermediul sistemului de iluminat cu mediul ambiant. De exemplu, noul I.D. VIZZION1), "îi face din ochi" proprietarului printr-un semnal luminos atunci când acesta se apropie de automobil. 

    Un alt efect viitor: iluminatul va fi un mijloc optim de comunicare, în special în situațiile de trafic complex, aglomerat și zgomotos. Farurile vor prelua sarcina de a menține contactul vizual cu alți participanți la trafic. În ce direcție se va îndrepta mașina? A observat pietonii și, prin urmare, va rămâne pe loc? Aceste elemente vor crește nivelul de siguranță în mod natural. 

    Elementele de iluminat pot indica, de asemenea, foarte clar dacă mașina se află pe sistemul de condus autonom, dacă aceasta tocmai a demarat sau dacă se retrage. Mai mult, proprietarii vor putea deduce, doar cu ajutorul semnalelor luminoase, dacă mașina mai are nevoie de timp pentru încărcare sau dacă e gata de drum.  

    1) ID. VIZZION: Studiu. 

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.