.
  • 50 de ani de inovaţie: Studioul de Design Opel a fost primul de acest gen din Europa

    • Studioul avansat şi-a început activitatea de creaţie pentru Opel la Rüsselsheim în 1964
    • Arhitectura şi conceptul au fost create după studioul GM din Warren, Michigan
    • Legendele designului, de la Opel GT la Monza Concept 


    Rüsselsheim. 1964 a fost un an în care s-au desfăşurat Jocurile Olimpice – a XI-a ediţie a Jocurilor de iarnă a fost inaugurată la Innsbruck, iar peste doar câteva luni, flacăra olimpică ardea la a XVIII-a ediţie a Jocurilor de vară din Tokyo. Iar Rüsselsheim a transmis o invitaţie la o sărbătoare specială. Pentru prima dată, invitaţii puteau vizita noul Studio de Design Opel din clădirea N10. Pentru mulţi dintre aceştia, avea să fie şi ultima dată, întrucât după marea inaugurare, clădirea cu aspect futurist a fost din nou închisă accesului public. Începând cu iunie 1964, formele, culorile şi funcţiile autovehiculelor mărcii au fost dezvoltate şi stabilite aici. „E mai uşor să intri în Fort Knox decât în N10,” a declarat la vremea respectivă o sursă din interior.

    Deschiderea oficială a clădirii a marcat un punct de referinţă în industria auto europeană. Era cel mai mare studio de design deţinut de un producător de autovehicule din Europa. Până în momentul respectiv, majoritatea producătorilor de autovehicule europeni contractau adesea specialişti externi pentru dezvoltarea noilor prototipuri. Nordul Italiei, în special zona din jurul capitalei regiunii Piemont, Torino, era considerată Mecca designului auto. Pietro Frua, Guiseppe „Nuccio” Bertone şi Pininfarina îşi stabiliseră companiile de producţie de caroserii între Alpi şi Apenini. Aceştia erau responsabili cu designul multora dintre noile modele şi concepte ale producătorilor de autovehicule.

    Ideea propriului studio de design al Opel a venit de la compania mamă americană, GM. În Warren, Michigan, în apropiere de sediul companiei din Detroit, GM Styling lucra deja la conturarea viitorului automobilului încă de la sfârşitul anilor 50. Primul concept care a atras atenţia fusese prezentat chiar mai devreme: după ce Secţiunea Art & Color înfiinţată în 1927 şi condusă de Harley Earl a fost redenumită GM Styling în 1937, la doar un an GM a prezentat Buick Y-Job – primul prototip veritabil din istoria automobilului. Obiectivul fusese dezvoltarea unei decapotabile mari noi pentru marca Buick, pentru a o prezenta publicului. Clădirea din Warren a fost construită la Rüsselsheim, având aceeaşi formă, configuraţie şi funcţionalitate, dar la o scară mai mică.

    Cu toate acestea, sarcina studioului de design din Rüsselsheim era mult mai complexă. Acesta avea să dezvolte nu doar limbajul de design al noilor game de modele, dar minţile sale ascuţite şi vizionarii săi trebuiau să treacă dincolo de limitele activităţii zilnice şi să cerceteze designul autovehiculelor viitoare. Designul era considerat un element strategic pentru succesul viitor, nu un scop în sine. Şi întocmai acest lucru a făcut diferenţa. În timp ce alţii în cel mai bun caz dezvoltau forma unei noi caroserii, Rüsselsheim se concentra pe limbajul de design şi emoţii, inclusiv aspecte precum ce tip de mesaj, ce tip de personalitate aşteaptă clientul de la autovehiculul viitorului.

    Studioul avansat era un departament în clădirea N10, fără sarcini ce ţineau de activitatea zilnică de design, responsabil nu cu lucrul la ce ar trebui să circule pe şosele mâine sau poimâine, ci cu dezvoltarea de posibilităţi şi oportunităţi pentru produse care ar putea cuceri clienţii peste mulţi ani. Aceasta era o adevărată provocare. Pentru că, după cum spunea un designer la acea dată, dacă eşti cu un pas înaintea gusturilor publicului, eşti mereu pe marginea prăpastiei plictiselii. Dacă mai faci un pas curajos înainte, ai devenit inaccesibil pentru majoritatea oamenilor. Sau, mai direct: dacă cineva ar fi intrat în palatul regelui în secolul 19 cu o tabletă PC, respectiva persoană s-ar fi confruntat cu pericolul de a fi aruncat în temniţă pentru comportament subversiv. Poate acesta este motivul pentru care anumite concepte arată plictisitoare şi neinspirate la doar câţiva ani după ce au avut premiera.

    Sarcina studioului de design Opel l-a făcut unic în Europa. Acesta a devenit rapid o şcoală europeană de design auto care exercita o atracţie magică asupra celor mai buni din industrie. Lista de personal a studioului de acum câţiva ani pare un fel de Who’s Who al universului designului auto: Anatole Lapine, Erhard Schnell, George Gallion, Charles M. „Chuck” Jordan, Herbert Killmer, Chris Bangle, Murat Nasr şi Hideo Kodama. Şi destul de mulţi s-au orientat în timpul carierei către alţi producători după ce şi alte mărci şi-au înfiinţat propriile studiouri de design, după mai mulţi ani. Multe idei, forme şi mesaje de design ale automobilelor îşi au originea la Rüsselsheim, în anii 60.

    Lista legendelor designului create de Studioul de Design Avansat Opel în aceşti 50 de ani nu prea poate fi întrecută în ceea ce priveşte diversitatea. Opel Experimental GT a fost prima capodoperă pe care tânăra şi dedicata echipă a prezentat-o, la doar un an după ce noul studio de design a fost deschis. Îndrăzneţul autovehicul sport a avut premiera în 1965, la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA). După acesta au urmat, în scurtă succesiune, Opel CD, un coupé aerodinamic cu un motor V8 în 1969, GT2 cu portierele sale glisante în 1975 şi Tech1, cu un design optimizat extrem de aerodinamic, al cărui coeficient aerodinamic de 0,235 a fost la începutul anilor 80 o adevărată senzaţie. Echipa Studioului de Design Avansat şi-a prezentat cea mai recentă lucrare la ultima ediţie a IAA de la Frankfurt. Opel Monza Concept prezintă soluţii de design şi abordări tehnice care vor apărea în gama de modele ale mărcii în anii următori.


    Sursa: Opel Romania


    marti, 8 iulie 2014, ora 11:32 

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.