.
  • Pionierat în protecţia mediului: Opel aniversează 25 de ani de convertoare catalitice

    • Opel este primul producător european care a montat convertoare catalitice pe versiunile standard ale tuturor motoarelor pe benzină
    • Angajament faţă de poziţia de lider în protecţia mediului: emisiile au fost reduse cu peste 90% în 25 de ani
    • Cel mai mic nivel de poluare: convertoarele actuale sunt completate de sisteme de propulsie mai eficiente



    Rüsselsheim. Când Louis R. Hughes a venit la conducerea Opel în aprilie 1989, acum 25 de ani, s-a confruntat cu o mulţime de sarcini, dar atenţia sa a fost imediat captată de convertoarele catalitice. Prima sa decizie a devenit, de asemenea, o premieră pentru orice producător de serie european: întreaga gamă de motoare pe benzină Opel urma să fie echipată cu convertoare catalitice în dotarea standard.


    Până la mijlocul anului 1989, 19 din fiecare 20 de autovehicule pe benzină Opel vândute aveau un convertor catalitic montat în dotarea standard, dovedind că decizia lui Hughes, impulsionată de preocupările de mediu şi stimulentele fiscale şi de o doză de spirit de afaceri, a fost oportună.


    În prezent emisiile au fost reduse drastic, la mai puţin de 10% din nivelurile de dinainte de montarea convertoarelor catalitice, iar Opel se angajează să le reducă şi mai mult. „Suntem în linia întâi în domeniul dezvoltării de tehnologii ecologice pentru reducerea amprentei de carbon a automobilelor noastre. Facem acest lucru nu numai prin îmbunătăţirea constantă a tehnologiei convertoarelor noastre catalitice, ci şi prin dezvoltarea de motoare ecologice şi eficiente,” declară Michael F. Ableson, Vicepreşedinte Inginerie GME. „Între 2013 şi finalul lui 2016, Opel va lansa trei familii complet noi de motoare şi 13 variante noi, inclusiv numeroase derivate cu consum redus şi emisii şi mai mici. În plus, compania inaugurează în mod proactiv produse care stabilesc standardele şi mai stricte decât prevederile legale.”


    Raţionamentul din spatele deciziei

    Andreas Dindorf, Manager de Inginerie pentru Regulamentele privind produsele explică de ce a fost luată decizia de a instala convertoare catalitice în dotarea standard în 1989: „Autovehiculele echipate cu convertoare erau ecologice şi clienţii beneficiau de scutiri de taxe. În plus, fiind parte a General Motors, am valorificat know-how-ul şi tehnologiile utilizate pentru piaţa din SUA, care instituise utilizarea convertoarelor, şi eram, aşadar, mai bine pregătiţi să facem acest pas.”


    Opel lucra la proiect încă din 1984 şi a fost primul producător de serie din Europa care a montat un convertor catalitic fabricat în Europa pe un Opel Ascona de 1,8 litri pentru Poliţia Germană pe care l-a predat pe 7 decembrie în acelaşi an.


    A fost mai mult decât o acțiune de PR. Până la sfârşitul lui 1984, Opel alocase 1000 de angajaţi să lucreze la convertoare catalitice şi a investit o sumă ameţitoare de 1 miliard de mărci germane, peste 500 de milioane de euro. Anterior, convertoarele americane modificate erau importate în Europa. GM, compania mamă a Opel, era la acel moment cel mai mare producător de convertoare.


    Un pas înainte – de la Euro 0 la Euro 6

    „Am făcut progrese în modul în care sunt proiectate convertoarele pentru a asigura o protecţie maximă a mediului înconjurător,” a declarat Roland Maucher, inginer în departamentul de componente ale sistemelor de management al motorului (EMS). „Diagnoza a fost, de asemenea, îmbunătăţită considerabil şi în prezent pe ambele părţi ale convertorului sunt montaţi senzori pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare a sistemului. O altă modificare semnificativă a fost integrarea convertorului în galeria de evacuare, făcându-l mult mai eficient. Opel se angajează să-şi menţină poziţia de lider în protecţia mediului.”


    Conştientizarea problemelor de mediu a început să se facă simţită în anii 80, determinându-i pe principalii producători de autovehicule, precum Opel, să ia o decizie care a prevenit din acel moment eliberarea în atmosferă a miliarde de tone de gaze poluante. Convertoarele au devenit obligatorii în UE în 1992. Reducerea emisiilor de la nivelul iniţial Euro 0 la Euro 6 este uluitoare.


    „Standardele de emisii au început să fie introduse în anii 70, dar cel mai mare impact a fost resimţit în 1992, când a intrat în vigoare Euro 1. În acel moment, montarea unui convertor catalitic nu era obligatorie şi depindea de diferiţi factori,” a declarat acesta.


    Ofensiva diesel: sosirea convertoarelor cu filtre de particule

    Euro 4 a devenit obligatoriu în 2005, acelaşi an în care Opel a lansat filtrele de particule pentru autovehiculele propulsate de motoare diesel din toată gama, reducând emisiile de particule la aproape zero. Acest lucru a fost realizat cu patru ani înainte de intrarea în vigoare a cerinţelor Euro 5, în 2009. Opel a început producţia a două sisteme noi – Lean Nox Trap (LNT) şi sistemul de reducere catalitică selectivă (SCR) cu AdBlue, ambele reducând nivelul oxizilor de azot (NOx) din gazele de eşapament. Rezultatele au fost uluitoare: practic, emisiile unui autovehicul diesel din 1992 sunt echivalentul a 140 de autovehicule diesel în 2014.


    „În acest an standardul Euro 6 intră în vigoare pentru modelele noi şi asigură cadrul pentru reduceri treptate suplimentare. Cu Euro 6, limitele de emisii pentru motoarele diesel şi pe benzină vor fi la fel de stricte. Obiectivul reglementărilor migrează în mod clar către testări mai stricte şi cerinţe mai ferme privind diagnoza. În prezent intrăm într-o nouă fază,” declară Dindorf. „Nu se mai pune problema dacă autovehiculele sunt ecologice sau poluante – toate sunt relativ ecologice şi devin şi mai ecologice.”


    Viitorul va aduce limite şi mai strânse printr-un nou protocol de testare. „Ne aşteptăm acum la introducerea unui nou ciclu de testare, Procedura mondială de testare în condiţii de solicitare redusă. În plus, în cele din urmă vom fi martorii introducerii de cerinţe de testare suplimentare privind emisiile generate în condiţii reale de conducere (RDE), în baza cărora vor începe să fie folosite echipamente mobile pe autovehiculele aflate la drum pentru a verifica respectarea standardelor de emisii”, explică Dindorf.


    Sisteme de propulsie mai eficiente

    „Nu este vorba doar de gestionarea gazelor de eşapament odată ce părăsesc motorul”, declară Dr Maucher, „ci şi de reducerea cantităţii de gaze produse de motor în primul rând. Eficienţa îmbunătăţită reduce emisiile produse de motor, astfel că inginerii noştri depun foarte multe eforturi pentru a face arderea mai performantă şi mai eficientă.”


    Între 2013 şi 2016, Opel îşi reînnoieşte 80% din portofoliul de motoare cu trei familii noi de motorizări şi 13 unităţi derivate. Aceasta include familii noi de motoare pe benzină de 1,6 litri şi diesel puternice, dar economice, cu emisii mai mici de CO2. În plus, în această vară va fi lansat un nou motor pe benzină cu trei cilindri, de 1 litru, care va stabili noi standarde.


    Noua generaţie a motorului turbo pe benzină cu injecţie directă şi patru cilindri 1.6 ECOTEC se concentrează pe consumul redus de carburant, cuplu ridicat la turaţii mici şi o elasticitate remarcabilă. În comparaţie cu motorul turbo anterior al Opel, de 1,6 litri, emisiile de CO2 şi consumul de carburant au fost reduse cu 13 procente, în timp ce valorile maxime ale puterii şi ale cuplului au crescut cu până la 30 de procente. Noul Cascada decapotabil de dimensiuni medii a fost primul autovehicul Opel disponibil cu acest motor nou, care propulsează acum şi modelele Astra, GTC Astra şi Zafira Tourer.


    Motorul turbo diesel 1.6 CDTI complet nou de la Opel asigură performanţe de primă clasă din punctul de vedere al tuturor parametrilor cheie ai unui motor. A fost lansat pe Zafira Tourer şi acum este deja disponibil pentru Meriva şi Astra. Atât sistemul de reducere catalitică selectivă (SCR) BlueInjection al Opel, disponibil pe Zafira Tourer, cât şi tehnologia Lean Nox Trap (LNT) din dotarea Meriva şi Astra sunt conforme cu Euro 6, făcând motorul 1.6 CDTI la fel de ecologic ca unul pe benzină.


    Noul ADAM ROCKS şi ADAM vor fi primele modele Opel dotate cu noua generaţie a motorului turbo pe benzină cu trei cilindri şi injecţie directă 1.0 ECOTEC. Acest motor puternic de mici dimensiuni respectă deja cerinţele standardului de emisii Euro 6 şi ridică ştacheta în materie de rafinament pentru motoarele cu trei cilindri.


    via Opel Romania 


    luni, 2 iunie 2014, ora 07:54

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.