.
 • Expoziţie Leon Kalustian la Biblioteca Judeţeană


  La Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, cititorii pot viziona expoziţia „Leon Kalustian” ce cuprinde documente originale din Fondul documentar al jurnalistului.


  2008 - Fondul documentar Leon Kalustian a fost donat Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea de domnul Ioan Codreanu, nepotul de soră și legatarul testamentar al marelui ziarist vrâncean. Cu ocazia aniversării unui centenar de la naştere se lansează volumul Leon Kalustian – 100 de ani de la naştere, editat de Biblioteca Județeană.
  2009 - în grădina Secţiei pentru copii şi tineret a bibliotecii noastre a fost dezvelit bustul marelui publicist vrâncean Leon Klaustian.
  2010 – se lansează la Focşani cartea Scrisori către Dora –Facsimile sentimentale editat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene.


  “Sperăm că publicul interesat va descoperi şi redescoperi în expoziţia pe care Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea a pregătit-o, mesajul pe care noi toţi l-am gândit şi simţit în aceste momente: necesitatea tezaurizării şi promovării permanente a valorilor culturale vrâncene.” bibl. Olaru Maria Cristina  Notă:
  Leon Kalustian s-a născut la Focșani la 17 octombrie 1908. În perioada interbelică a activat ca ziarist de stânga, fiind un pamfletar de temut care totdeauna a apărat valorile democrației. Colaborează cu importante ziare ale vremii: Cuvântul, Curentul, ABC, Zorile, Lumea românească, Mișcarea, Facla, Adevărul, Dimineața etc. A cunoscut, sau a fost în preajma multor protagoniști ai scenei politice românești interbelice. După al doilea război mondial cade victimă valului de arestări ale regimului totalitar comunist, fiind arestat pentru infracțiunea de răspândire de publicații interzise, executând aproape zece ani de închisoare în diferite intervale de timp. A fost reabilitat juridic, după moartea sa, la 19 iunie 1995 iar în 1999 a fost primit membru post-mortem al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. În perioada 1975 – 1984, Editura Eminescu îi publică următoarele volume: Facsimile, Conspirații sub cer deschis: pagini dintr-o luptă antifascistă și democratică și Simple note în patru volume. Grație lui Vartan Arachelian, în 1978, Leon Kalustian este solicitat să colaboreze la revista “Flacăra” a lui Adrian Păunescu. Articolele au fost bine primite de public și s-au bucurat daprecieri deosebite din partea criticii literare. A încetat din viață la 24 ianuarie 1990 și a fost înmormântat la cimitirul armenesc din Focșani.

  Leon Kalustian (17 octombrie 1908, Focşani - 24 ianuarie 1990, Focşani) este un gazetar, eseist şi memorialist. Este fiul Iuliei (născută Gherghel) şi al lui Sarchis Kalustian. Atras încă din adolescenţă de activitatea gazetărească (a debutat în 1926 în „Cuvântul"), publică sub semnătură, dar şi sub pseudonime ca Democrit, Elka, Lucullus, Al. Teodoru, Vladimir, Kalvincar (acesta din urmă folosit împreună cu I. Vinea şi N. Carandino la „Facla"), la „Mişcarea", „Adevărul", „Cuvântul" „Curentul", „Dimineaţa", „Zorile", „Lumea românească", „Azi", „România”  Director: dr. Teodora Fîntînaru
  Relaţii Publice: bibl. Maria - Cristina Olaru
  miercuri, 25 ianuarie 2012, 13:20

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.