.
  • Vrânceni în vizită la Cernăuţi


    Ca urmare a unui protocol prin care se urmăreşte multiplicarea şi consolidarea legăturilor culturale cu românii din afara graniţelor, încheiat între Colegiul Naţional „Unirea” Focşani, Liceul Teoretic „Gh. Asachi” Chişinău, Comunitatea evreilor – Filiala Vrancea, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu şi Filiala ANBPR, în perioada 9-11 decembrie 2011, a fost organizată o vizită documentară la Cernăuţi – Ucraina.

    Din delegaţia condusă de iniţiatorul şi coordonatorul proiectului domnul Adrian Atarcicov, prof. la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani, au făcut parte cadre didactice şi elevi de la liceele „Ioan Slavici” Panciu, „Emil Botta” Adjud şi Colegiul Naţional „Unirea” alături de reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene Vrancea.


    În prima zi a vizitei au avut loc întâlniri de lucru la Chişinău, bazate pe colaborări de tradiţie cu mai multe instituţii cu profil educativ-cultural. Astfel, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ vrâncene au participat la o întâlnire cu profesori şi elevi ai Liceului Teoretic „Gh. Asachi” Chişinău, prin care s-a consolidat parteneriatul care are deja un an vechime.

    De asemenea, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Vrancea, Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” şi ai Filialei „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău au participat la o masă rotundă care a avut ca temă implicarea bibliotecii publice în comunitate şi rolurile pe care trebuie să şi le asume bibliotecarul modern, precum şi rolul cărţii în promovarea memoriei culturale. Cu acest prilej a fost înmânată doamnei conf. univ. dr. Lidia Kulikovski (director general – Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”) Diploma de recunoştinţă şi de Membru de onoare al Asociaţiei Culturale „Cărţi deschise” Vrancea.


    Totodată, au fost donate filialei comune, „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, 30 de titluri de carte în limba engleză şi 15 exemplare de carte din literatura universală, reprezentând solicitări de lectură ale cititorilor din Chişinău.

    Celelalte două zile ale vizitei au fost dedicate stabilirii de contacte culturale, vizitării şi cunoaşterii unor importante instituţii din Herţa şi Cernăuţi. Cu acest prilej, delegaţia din Vrancea a avut plăcerea să îl cunoască pe domnul Alecsandru Platonov, profesor la Liceul Raional “Gh. Asachi” Herţa regiunea Cernăuţi, Ucraina cu predare în limba română şi vicepreşedintele al Fundaţiei Culturale Gh. Asachi.

    Domnia sa a prezentat cartea de vizită a liceului şi împrejurimile acestuia: conacul în care a copilărit şi a lucrat pictorul român Arthur Verona, dar şi impresionanta Catedrală a Înălţării Domnului din Ţinutul Herţei. La Cernăuţi – un oraş deosebit de frumos, cu o arhitectură de patrimoniu nealterată, în care istoria se împleteşte cu poezia şi în care, printre alţii, au locuit, studiat sau activat personalităţi ca Mihai Eminescu, Aron Pumnul, Gala Galaction, Sextil Puşcariu, Ciprian Porumbescu, Ion Nistor, Grigore Vasiliu Birlic, au fost vizitate mai multe obiective culturale.

    Printre acestea, Casa lui Aron Pumnul, unde a stat şi a învăţat Mihai Eminescu, impresionantul Palat al Mitropoliei ortodoxe, unde s-a votat, în noiembrie 1918, unirea Bucovinei cu România, astăzi sediul Universităţii, statuia lui Mihai Eminescu şi Catedrala din Cernăuţi. Aceste vizite au fost un bun prilej de a remarca frumuseţea arhitecturală, curăţenia, aerul uşor patriarhal şi încărcat de nobleţe al oraşului Cernăuţi.


    Sub impresia acestor trăiri, au fost înmânate domnului prof. Alecsandru Platonov, cărţi din literatura română, reviste şi materiale de promovare a istoriei culturale vrâncene, donate de Consiliul Judeţean Vrancea, Primăria Focşani, Colegiul Naţional „Unirea” , Biblioteca Judeţeană şi Direcţia pentru Cultură Vrancea. Totodată a fost oferit portretul lui Mihai Eminescu, realizat anume pentru acest eveniment de pictorul Ovidiu Opaiţ, voluntar al Bibliotecii Judeţene.

    Cu acest prilej, domnul prof. Adrian Atarcicov a reactualizat obiectivele proiectului şi necesitatea încheierii unor colaborări cu instituţii de cultură, şcoli şi asociaţii din Cernăuţi, adăugând că donaţiile reprezintă un prim pas într-o viitoare colaborare, iar doamna prof. Cristina Chiriac a arătat disponibilitatea corpului profesoral, implicat în proiect, de a contribui la dezvoltarea relaţiilor culturale iniţiate la Cernăuţi.

    „Această deplasare a avut pentru mine o importanţă specială. Tot ceea ce am văzut în Herţa şi în Bucovina m-a marcat profund; n-am crezut că pot găsi aici români autentici, o limbă română curată şi un sentiment românesc adevărat. M-am simţit român, am respirat româneşte şi am fost mândru că aparţin acestui popor la Herţa şi Cernăuţi.”(prof. Adrian Atarcicov)


    Director: dr. Teodora Fîntînaru
    Relaţii Publice: bibl. Maria - Cristina Olaru



    miercuri, 21 decembrie 2011, 14:47

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.