.
  • Tabara VSD Junior de Team-Building


    Înainte de încheierea anului şcolar elevii clasei a V-a a Colegiului Naţional „Al.I.Cuza” din Focşani au răspuns prezent la propunerea Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu” de a participa pentru trei zile la o tabără de team building. A fost o experienţă deosebită, atât pentru cei 26 de elevi participanţi, pentru diriginta lor – doamna profesor Diac Loredana, cât şi pentru cei doi traineri – domnişoara psiholog Cristina Rusu şi domnul Ioan Florea, preşedinte al ADD „Focul Viu”.


    Plini de entuziasm, cei 26 de elevi şi însoţitorii lor au pornit spre Tabăra Gălăciuc vineri, 10 iunie a.c., la ora 17,00. Tabăra a avut două obiective principale: fixarea noţiunilor de geografie fizică însuşite de-a lungul unui an şi dobândirea de noţiuni noi prin aplicaţii la orizontul local, precum şi creşterea coeziunii colectivului prin exerciţii ce vizează educaţia non-formală.

    Pentru aprofundarea noţiunilor de geografie doamna profesor Diac Loredana a propus două opriri de-a lungul văii Putnei – la Boloteşti şi la confluenţa cu Zăbala, în punctul numit „La Grumaz”. Elevii au primit o serie de explicaţii privind geologia, geomorfologia, hidrografia şi elementele de biogeografie specifice regiunilor străbătute. Sâmbătă, în prima parte a zilei, a fost organizată o excursie în Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei şi o vizită la Cascada Putnei, obiective de interes din Parcul Natural Putna-Vrancea. Copiii au fost captivaţi de frumuseţea locurilor, au învăţat cum trebuie să se comporte într-un areal protejat, au cântat şi …au fost atenţi la păstrarea curăţeniei în rezervaţie! Unii dintre ei s-au îndrăgostit de munte şi au promis că vor participa la expediţii montane ori de câte ori vor avea ocazia.

    Veselia şi interesul copiilor au fost permanent stârnite de activităţile propuse de cei doi traineri de la ADD „Focul Viu”, care le-au oferit un program interactiv foarte bine pus la punct. Merită amintite activităţile care au avut menirea de a facilita o mai bună cunoaştere reciprocă prin pantomimă, hobby sau „Blazonul meu”, jocurile care au avut ca scop consolidarea încrederii reciproce, gen „Banda rulantă” sau cele care solicitau reacţia participanţilor ca un grup bine organizat, cu o strategie de acţiune şi coordonat de un lider, grup care să ofere soluţii la diferite probleme (traversarea unui râu de ciocolată, „Covorul fermecat” ş.a.). Punctul culminant l-a reprezentat, duminică dimineaţa, exerciţiul de coborâre în rapel, care i-a încântat teribil pe micuţi.

    Buna dispoziţie a fost asigurată şi prin organizarea, sâmbătă seara, a unei discoteci în incinta taberei.




    „A fost distractiv”, „solicitant, dar amuzant, ne-am distrat pe cinste”, „am învăţat să avem încredere unii în alţii, am învăţat să ne comportăm ca un colectiv unit, în care trebuie să ne ascultăm şi să ne respectăm reciproc” – ne-au spus câţiva dintre elevii participanţi la tabără. Doamna dirigintă ne-a mărturisit că „a fost o experienţă unică, la care copiii au reacţionat foarte bine. Nu s-au plâns, s-au adaptat foarte bine programului, au fost extrem de sinceri şi deschişi la nou. Fiind un colectiv format relativ recent şi destul de eterogen, mi-am dorit mult să găsesc o formulă optimă pentru a-i apropia, pentru a le forma o serie de deprinderi care să-i facă să reacţioneze ca un întreg. Trăim într-o societate care promovează individualismul şi acest lucru nu este benefic nici pentru noi, ca persoane, nici pentru comunitatea căreia îi aparţinem. Aceşti copii trebuie să fie pregătiţi să reacţioneze în cazul unor situaţii limită, a unor dezastre naturale sau antropice; ei trebuie să ştie că atunci când vor întinde o mână după ajutor cineva îi va prinde şi că, la rândul lor pot fi un punct de sprijin pentru oamenii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Aflând toate acestea, domnul Silviu Pleşa- Pătrăşcan, părinte al uneia dintre elevele acestui colectiv, mi-a vorbit de activităţile desfăşurate de asociaţia «Focul Viu» şi a facilitat încheierea unui parteneriat între colegiul nostru şi acest ONG. Trainerii au fost grozavi, s-au implicat cu tot sufletul şi au fost foarte apropiaţi de copii. Pentru tot ce au făcut, le mulţumesc! Având acum un exemplu concret, voi promova în Colegiul Naţional «Al.I.Cuza» acest tip de tabere, în parteneriat cu ADD «Focul Viu»”.

    Iar noi le dorim elevilor din clasa a V-a a CNAIC vacanţă plăcută şi să-i revedem, cât mai curând, pe poteci de munte!

    Profesor diriginte: Deac Loredana


    luni, 27 iunie 2011, 15:34

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.