.
-
Educatie experentiala pentru viata si comunitate - un nou proiect ADD 'Focul Viu' Focsani
Asociatia pentru Dezvoltare Durabila ,,Focul Viu" va implementa in Municipiul Focsani proiectul 'Educatia experentiala pentru viata si comunitate', in perioada 01 noiembrie 2009 - 31 octombrie 2010, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – Fondul ONG.
Proiectului urmareste:
* dezvoltarea de oportunitati de implicare a tinerilor in viata comunitatii,
* dezvoltarea a abilitatilor personale si sociale, de catre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila “Focul Viu”, utilizind doua componente ale educatiei prin experienta: educatia prin provocare si educatia prin serviciul in folosul comunitatii.
Primul obiectiv isi propune formarea unei echipe de 16 persoane dotata cu echipamente si know-how in cadrul Programului de Turism Educatie Recreere “Outdoor” al A.D.D. “Focul Viu” care va furniza servicii de educatie prin experienta sistemunui de invatamant.
Al doilea obiectiv isi propune imbunatatirea abilitatilor de a lucra in echipa (de a conduce, de a lua decizii, de a rezolva probleme, de a-si asuma roluri, de a manageria timpul, de a comunica, de a da incredere) la peste 800 de elevi provenind din clasele a-IX-a (32 clase) de la nivelul a 4 licee focsanene, folosind educatia prin provocare.
Al treilea obiectiv isi propune infiintarea a 4 Cluburi de Initiativa Comunitara IMPACT in 4 licee focsanene, in care vor activa cel putin 80 de tineri cu potential de lideri, ce vor beneficia de educatia prin serviciul in folosul comunitatii, participind la, planificarea , implementarea si evaluarea a 4 proiecte care vor raspunde unor nevoi locale.
Ca rezultate, ne asteptam ca opinia publica in general si persoanele care lucreaza cu tineri in special sa aprecieze educatia prin experienta, deasemenea ne asteptam ca tinerii sa-si dezvolte abilitatile de lucru in echipa, sa interiorizeze urmatoarele valori: respect, responsabilitate, integritate, incredere, curaj, participare, compasiune si sa isi puna energia in serviciul comunitatii.
Din punct de vedere institutional ne propunem ca strategia pe termen lung a asociatiei sa includa eductia prin experienta ca modalitate de lucru in Programul de educatie, turism, recreere “OUTDOOR” al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila “Focul Viu”. Strategia de implementare a proiectului este un proces de dezvoltare comunitara adaptat la tineri. Acest proces cuprinde 3 abordari clasice, facilitare, training, sustinerea financiara a proiectelor implementate de grupuri si una specifica tinerilor, aventura in aer liber ca element de atractie pentru ei.
1. In prima etapa a proiectului se vor pregati 16 persoane care vor fi capabile sa: - sustina traininguri de educatie prin provocare; - sa faciliteze infiintarea si functionarea unor grupuri de tineri (Cluburi de Initiativa Comunitara pentru Tineret IMPACT. IMPACT = Implicare Motivatie Participare Actiune Comunitate Tineri).
2. In a doua etapa a proiectului se vor derula traininguri de educatie prin provocare (educatie experientiala) cu tineri din clasele a-IX-a si se vor identifica lideri non-formali de la nivelul fiecarei clase.
3. In etapa a treia o parte din liderii identificati vor fi pregatiti si motivati sa se implice in organizarea unor grupuri de tineri dupa modelul IMPACT al Fundatiei Noi Orizonturi.
4. In etapa a patra Cluburile IMPACT cu sprijin din partea facilitatorilor pregatiti in etapa 1 si a partenerilor implicati in proiect vor implementa proiecte in sprijinul comunitatii utilizind astfel educatia prin serviciul in folosul comunitatii.
5. In etapa a cincea membrii cluburilor IMPACT vor fi incurajati sa lucreze in retea si sa acceseze fonduri europene prin programul Tineri in Actiune (TiA).
Pe parcursul tuturor acestor etape se vor derula activitati de promovare a educatiei experientiale dar si de monitorizare.
Partenerii cooptati in proiect sunt: Fundatia Noi Orizonturi care vine cu expertiza Cluburilor IMPACT, Asociatia Outward Bound care pregateste si certifica traineri in educatia outdoor prin provocare, Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea care va conduce monitorizarea proiectului si isi va da girul asupra metodelor de educatie experientiala folosite si Directia Judeteana pentru Tineret care, fiind un finantator local cu o baza materiala buna va sustine proiecte de educatie prin experienta.
Proiectul va avea un buget de 84912 euro, din care 9241 euro reprezinta contributie proprie, iar 74771 euro contributie de la Fondul ONG.
Persoana de contact:
FLOREA IOAN- Coordonator proiect
Mobil: 0723/562.467, 0740/120.932
Tel/fax: 0237/ 232310
Web: www.addfoculviu.ro;
E-mail : focul.viu@gmail.com
Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: www.eeagrants.org
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: