.
  • Nu te lasa iradiat de telefonul mobil!

    Recent a fost dat publicitatii un raport ce contine mai mult de 1200 de telefoane, care sunt clasificate in functie de radiatiile emise. Aflati care sunt cele mai sanatoase telefoane si care sunt cele mai nocive cand sunt tinute la ureche. Surpriza: Nokia nu se afla in topul telefoanelor sanatoase, ci Samsung. Iata cateva informatii relevante si cum puteti afla daca telefonul vostru va iradiaza sa nu.


    Organizatia guvernamentala Environmental Working Group a scos un raport ce contine informatii utile concrete: emisiile de radiatii pentru 1200 de modele de telefoane. Aceste date nu vor rezolva problema, insa ofera consumatorilor informatii utile mai ales in alegerea telefonului. Raportul complet, in limba engleza, il puteti descarca de aici.

    Putina teorie

    Radiatiile telefonului sunt transmise prin intermediul undelor electromagnetice cu ajutorul carora este transmis semnalul. Acest lucru nu ar fi posibil fara antena si fara circuitele din interiorul telefonului. Radiatiile emise de antena nu sunt unidirectionale, cu alte cuvinte iradiaza in toate directiile mai mult sau mai putin egal.

    Cantitatea de radiatii absorbita de utilizator este determinata de anumiti factori, cum ar fi codarea semnalului digital in retea, design-ul antenei si pozitia telefonului fata de cap.

    Alte electrocasnice, cum ar fi microundele, emit radiatii, insa sunt mult mai putin nocive deoarece distanta fata de corp este mult mai mare. “Daca nu stati foarte aproape de cuptorul cu microunde, radiatiile emie sunt foarte mici” sustine conducatorul proiectului.

    Federal Communications Commission (FCC) a stabilit emisiile standard de iradiere pentru telefoanele mobile. Efectele radiatiilor depind de rata cu care energia este absorbita de tesuturi. Termenul oficial este Specific Absorption Rate (SAR) si se masoara in Wati per Kilogram (W/kg). Majoritatea producatorilor de telefoane folosesc companii private certificate pentru a testa SAR-ul telefoanelor.

    In general, cu cat acest SAR este mai mic, cu atat mai sanatos este telefonul. De exemplu, Iphone-ul are 1.39 W/kg atunci cand este tinut la ureche, in timp ce noul model are 1.19W/kg.

    Conform studiului cel mai bun telefon este Samsung Impression care are un SAR de 0.35 W/kg.

    Si ceva mai multa practica

    Iata cele mai sanatoase 10 telefoane:

    1. Samsung Impression (SGH-a877)
    2. Motorola RAZR V8
    3. Samsung SGH-t229
    4. Samsung Rugby (SGH-a837)
    5. Samsung Propel Pro (SGH-i627)
    6. Samsung Gravity (SGH-t459)
    7. T-Mobile Sidekick
    8. LG Xenon (GR500)
    9. Motorola Karma QA1
    10. Sanyo Katana II

    Telefoanele cele mai nocive:

    1. Motorola MOTO VU204
    2. T-Mobile myTouch 3G
    3. Kyocera Jax S1300
    4. Blackberry Curve 8330
    5. Motorola W385
    6. T-Mobile Shadow
    7. Motorola C290
    8. Motorola i335
    9. Motorola MOTO VE240
    10. Blackberry Bold 9000


    Informeaza-te!
    Din ce in ce mai multe studii ne prezinta concluzii din ce in ce mai ingrijoratoare. Folosim telefoanele mobile in fiecare zi, de cel putin 10 ani si nu ne gandim decat la noile tehnologii, design si pret. Insa nu sunt si cele mai importante. Verifica SAR-ul telefonului inainte sa-l cumperi si afla cum te poti proteja de undele electromagnetice.



    Iata si un ghid de reducere a expunerii la radiatiile mobilului tau:

    1) Cumpara un telefon cu emisii de radiatii reduse;
    2) Folosteste un headset sau handsfree, acestea emit mai putine radiatii decat telefonul tau mobil;
    3) In timpul convorbirii asculta mai mult si vorbeste mai putin (telefonul tau emite radiatii cand vorbesti si nu si atunci cand asculti, bine de stiut);
    4) Nu tine telefonul lipit de ureche atunci cand vorbesti, ci la oarece distanta de aceasta;
    5) Atunci cand este cazul, foloseste cand mai des SMS-ul in locul apelului, emisiile de radiatii sunt astfel mult mai mici;
    6) Stai cat mai departe de telefonul tau atunci cand esti intr-o zona fara semnal sau semnal foarte slab. Mai bine il inchizi in zonele unde nu ai semnal deloc deoarece emite cantitati foarte mari de radiatii in incercarea de a gasi reteaua, iar in plus iti consuma excesiv si bateria.
    7) Limitati cat mai mult posibil folosirea telefonului de catre copii si incercati sa controlati utilizarea mobilului de catre acestia.
    8) Majoritatea huselor impiedica semnalul iar telefonul emite mai multe unde si radiatii pentru a ramane conectat la retea. Asadar, atentie la folosirea huselor!
    9) Pe timpul noptii e bine sa tineti telefonul cat mai departe de dvs., si cat mai aproape de geam, niciodata dvs. sa fiti intre telefon si geam.
    10) Incercati, pe cat posibil, sa nu tineti telefonul in permanenta in buzunarul de la piept, in zona inimii. Daca s-ar putea deloc in acea zona ar fi excelent!
    11) Nu purtati mobilul 24 ore asupra voastra;
    12) In mijloacele de transport, dezactivati pe cat posibil telefoanele mobile.
    13) Nu va bazati pe asa-numitele instalatii de blocare a radiatiilor. Pietrele miraculoase sau cristalele pentru antena sau acumulator nu au niciun efect. In cazul in care ar avea totusi un efect de "absorbant" al radiatiilor, rezultatul ar fi cresterea emisiei de catre mobil pentru a pastra calitatea conexiunii - ceea ce ar avea exact efectul invers fata de cel scontat.




    Sursa: www.mobime.ro

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.