.
  • Stiati de unde provine expresia "Vorsprung durch Technik"?


    Angajatul departamentului de marketing, Hans Bauer, a conceput sloganul Audi ca un sinonim pentru diversitatea impresionanta de concepte tehnice ale marcii



    Ingolstadt/Neckarsulm/Focsani – Cele doua companii, Auto Union GmbH si NSU Motorenwerke AG au fuzionat in anul 1969. Drept consecinta a acestui fapt, portofoliul de produse al "Audi NSU Auto Union AG" a fost extins la peste zece game de modele continand o multitudine de concepte tehnice. Hans Bauer, un angajat al departamentului de marketing, a rezumat diversitatea tehnica si rafinamentul intr-un slogan publicitar care este pe cat de simplu, pe atat de ingenios: Vorsprung durch Technik!

    Ne aflam la mijlocul lunii septembrie a anului 1972 si in curtea din fata teatrului din Ingolstadt se ridica o constructie elaborata sub forma unui cort de mari dimensiuni. In scurt timp urmeaza sa aiba loc lansarea de presa a modelului Audi 80. Faptul ca aceasta constructie are o oarecare legatura cu marca Audi este lesne de banuit, deoarece pe cadrul acesteia sta scris cu litere uriase: AUDI NSU - Vorsprung durch Technik.


    O scurta rememorare: in august 1969, cele doua companii, Auto Union GmbH din Ingolstadt si NSU Motorenwerke AG din Neckarsulm, au fuzionat. Cele doua filiale ale Volkswagenwerk AG au evoluat sub numele de Audi NSU Auto Union AG, companie a carei infiintare a fost antedatata in 1 ianuarie 1969. Linia de modele a noii companii cu sediul in Neckarsulm era una extrem de variata - de la motoarele cu racire pe aer cu care era prevazut modelul NSU Prinz si motoarele cu patru cilindri si racire cu apa ale modelelor Audi 60 si Audi 100, la fascinantul motor Wankel cu care era prevazut Ro 80. Conceptele de tractiune, designul si constructia caroseriilor noilor modele Audi NSU erau la fel de diversificate: de la tractiunea fata a modelelor Audi si NSU Ro 80, la tractiunea spate a NSU Prinz sau TT si de la constructia usoara a modelului Audi 100 la designul in stil italian al versiunii Audi 100 Coupé S si la cel futurist al caroseriei modelului NSU Ro 80.



    Completa diversitate a conceptelor tehnice prezente in portofoliul Audi NSU este cea care l-a determinat pe Hans Bauer, unul dintre angajatii departamentului de publicitate al companiei, sa conceapa, in anul 1971, un slogan adecvat. Rezultatul este unul pe cat de simplu, pe atat de ingenios: Vorsprung durch Technik!

    La scurt timp dupa aceea, sloganul incepe sa apara in brosurile companiei Audi NSU. Modelele Audi 100, Audi 100 Coupé S, Audi 80, Audi 50 si NSU Ro 80 - toate ilustreaza conceptul "Vorsprung durch Technik". Sau cel putin pana in vara anului 1975. Asta pentru ca, asa cum se intampla adesea in lumea publicitatii, exista intotdeauna tentatia de a incerca sa imbunatatesti ceva ce este deja perfect. In mesajele publicitare din Germania incep sa fie utilizate acum versiuni modificate ale sloganului: "Audi. Ein schönes Stück Technik" ("Audi. O minunata capodopera tehnologica") si mai tarziu, "Audi. Gelassen fahren mit perfekter Technik" ("Audi. O calatorie fara griji, prin intermediul unei tehnologii desavarsite").

    Vechiul slogan se dovedeste intr-adevar imposibil de perfectionat, versiunea originala a acestuia fiind preluata permanent in culise. In 1980, aceasta incepe in sfarsit sa apara din ce in ce mai des odata cu lansarea modelului Audi quattro. Sloganul apare mai degraba in mesajele publicitare decat in documentatia de vanzari. Si chiar departamentul de publicitate este cel care transmite, in luna mai 1984, un semnal cat se poate de clar. Deasupra unei cladiri inalte aflate in imediata apropiere de iesirea din partea de nord a orasului Ingolstadt spre autostrada A9 ce uneste orasele Nuerenberg si München este montata cea mai mare reclama luminoasa cu tuburi de neon din Europa la momentul respectiv: un oval Audi de culoare maro-roscat, purtand sloganul "Vorsprung durch Technik". Literele cantareau sapte tone, iar emblema marcii patru. 7.500 de wati erau necesari pentru a face insemnul Audi sa straluceasca pentru ca toata lumea sa-l poata remarca pe timpul noptii si pentru a semnala fara urma de indoiala locul din care provine liderul in tehnologie.



    Incepand din octombrie 1986, dupa lansarea celei de-a treia generatii a modelului Audi 80 cu caroseria complet galvanizata si designul optimizat prin intermediul testelor efectuate in tunelul vantului, cuvintele "Vorsprung durch Technik" si-au croit inca o data drumul spre brosurile de vanzari si documentatia de la bord. Din acel moment, afirmatia Audi a devenit un element intrinsec al identitatii corporatiste impamantenite in prezent: perfectiunea pur si simplu nu poate fi depasita.



    Sursa: Porsche Romania / Scorpion

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.