.
 • Audi Daysailer - primul model de iaht inspirat de design-ul Audi

  * Pareneriatul dintre Audi si Universitatea de Stiinte Aplicate Joanneum din Graz a dus la crearea unui model de iaht care mosteneste ADN-ul Audi
  * Audi Concept Design München: gandire laterala si detectarea tendintelor
  Markus Klug, un student al Universitatii de Stiinte Aplicate Joanneum din Graz a creat Audi Daysailer, primul model de iaht inspirat de marca Audi. Creatia sa este rezultatul proiectului universitar “O marca dincolo de automobil” initiat de Audi Concept Design München si Universitatea de Stiinte Aplicate Joanneum din Graz.

  Audi Concept Design München este studioul de design al Audi ce are ca obiectiv principal crearea automobilului viitorului, iar parteneriatul de nivel universitar a fost conceput pentru a stimula creativitatea studentilor si pentru a-i provoca sa raspunda la intrebari, precum: ce subiecte si tendinte vor modela lumea de maine? Care vor fi progresele in ceea ce priveste stilul de viata si aspectul estetic?

  Markus Klug a profitat imediat de ocazia pe care i-a oferit-o aceasta provocare cand s-a decis sa proiecteze un iaht sub auspiciile proiectului universitar „O marca dincolo de automobil”. Studentul de 25 de ani s-a inspirat din pasiunea sa pentru navigatie. Audi MedCup, o regata organizata pe Marea Mediterana pentru iahturi TP52, a jucat un rol fundamental in dezvoltarea conceptului. Klug a fost fascinat de cele mai rapide ambarcatiuni cu un singur corp din lume, care l-au inspirat sa creeze o macheta 1:15 a modelului Audi Daysailer. Desi ramane de vazut daca Audi se va aventura vreodata in domeniul constructiilor de ambarcatiuni, conceptul este captivant datorita viziunii profunde cu care acesta interpreteaza eleganta navigatiei, experimentand concomitent, in mod ingenios, cu limbajul de design Audi.

  „Mi-am dorit ca designul meu sa fie clar si direct, dar in acelasi timp somptuos si sportiv. A fost o adevarata placere sa incorporez elementele esentiale ale designului Audi intr-un iaht. Acesta trebuia sa captiveze observatorul de la prima privire, in exact acelasi mod in care o fac si automobilele”, ne explica Klug. Acest lucru nu este deloc usor. Wolfgang Egger, Seful departamentului Audi Grup Design, a dezvoltat acest subiect: „Motivatia noastra a fost sa gandim lateral si sa devenim mai buni. Absolut fiecare linie trebuie sa fie perfecta. Designul poate fi considerat un succes numai daca nu mai poate fi nimic eliminat, dar aceasta simplitate reprezinta, de asemenea, o provocare imensa”.

  Precizie absoluta, hidrodinamica si aerodinamica perfect echilibrate si o constructie foarte usoara datorita materialelor high-tech. In termeni tehnici, un iaht, la fel ca un automobil, este creat pentru performanta si deplasare eficienta. Modul in care elementele de design sunt reduse la componentele esentiale este foarte incitant, deoarece si designul Audi se bazeaza pe liniile evidente si pe o claritate atractiva. La Audi Concept Design München, tanara echipa internationala de ingineri de design ne ofera noi perspective, experimenteaza cu forme si obiecte si se inspira din discipline din afara sferei auto. Parteneriatul de nivel universitar cu Universitatea de Stiinte Aplicate Joanneum din Graz a dus, astfel, la crearea unui iaht, un velier de mici dimensiuni, care mosteneste ADN-ul Audi.

  Optiunea sa in favoarea conceptului de velier de mici dimensiuni a fost analizata cu atentie. „M-a intrigat ideea de a implementa un studiu de concept perfect pentru o dupa-amiaza relaxanta petrecuta navigand cu prietenii, dar care sa fie, de asemenea, capabil de a tine piept fortelor naturii. Puntea larga este mai importanta decat cabina; in plus, ambarcatiunea trebuie sa fie usor de controlat, cu posibilitatea de a o manevra cu o singura mana”. Linia tornado, situata de-a lungul partii laterale a carenei si linia aripii sunt inspirate de limbajul de design Audi. De asemenea, in stilul tipic Audi, materialele foarte usoare, precum fibra de carbon (carena) si aluminiul (elementele de stabilizare) joaca un rol esential.

  Acest studiu de design ofera numeroase posibilitati de a introduce modificari individualizate. Lungimea machetei depaseste cu putin un metru, dar in realitate iahtul ar masura 15 metri in lungime, catargul ar trebui sa aiba 21 de metri inaltime si un pescaj cuprins intre 1,5 si 2,5 metri. Modelul micului velier a fost deja lansat la apa, iar carena sa este ultra-aerodinamica. Inginerul de design Klug anticipeaza un deplasament cuprins intre sase si sapte tone. Aceasta este, bineinteles, doar o simpla ipoteza, in absenta unor date tehnice concrete privind ambarcatiunea reala. Tanarul inginer de design isi pregateste teza de absolvire la Audi si, dupa aceasta incursiune in lumea iahturilor, isi va indrepta din nou atentia catre designul automobilelor viitorului.


  Automobilul viitorului


  Pe langa departamentul de design din Ingolstadt, in ultimii 25 de ani Audi a sustinut un studio de design in districtul Schwabing din Munchen, obiectivul principal al acestuia fiind acela de a crea automobilul viitorului. „Crearea unui automobil care sa placa oamenilor peste 20 sau chiar 30 ani este o provocare fascinanta”, precizeaza Egger. „Este nevoie de inspiratie si creativitate vizionara. Din acest motiv, suntem preocupati de designul produselor. Atunci cand tinerii nostri ingineri de design aplica aceeasi filozofie de design pentru obiecte din alte domenii decat cel auto, acestia inteleg in profunzime limbajul formal al Audi si devin capabili sa experimenteze cu suprafete, linii si materiale. In cele din urma, aceste idei isi gasesc calea inapoi spre designul automobilelor introduse in productia de serie”.

  Proiectele derulate de Audi in parteneriat cu diferite universitati au un obiectiv clar: acela de a cultiva dialogul cu ingineri de design, tineri talentati cu privire la elaborarea unui design auto indraznet. In toata lumea, inginerii de design Audi si studentii fac schimb de opinii in legatura cu viziunea lor despre viitor. Iar marca celor patru inele ofera inginerilor de design in curs de afirmare la nivel international o privire aprofundata asupra viitorului sau domeniu de activitate, stabilind in acelasi timp contacte cu mintile creatoare de maine. Cele mai vizibile produse ale acestor proiecte universitare sunt ideile inovatoare si originale si cateva studii de concept fascinante. Iar velierul Audi este cel mai nou exemplu in acest sens.


  Sursa: Porsche Romania / Scorpion

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.