.
  • Vacanta si sperante

    Din seria 'Iata ce mail fain am primit in aceasta dimineata'

    Buna seara,
    Eu pe 17 iunie voi termina sesiunea. Iar pe 18 iunie voi pleca acasa, la tara, in Boisoara, Valcea, la muntii mei. Muntii ma cheama. Sper ca va vor fi de folos articolele mele.
    Va mai trimit articole de-ale mele pt. a le citi. Merita! Voi incheia un an de facultate (Geografia Mediului) plin, bogat in realizari si multe succese pt. mine si poate pt. mediu.
    Fara televiziuni dupa mine si chiar mi-au zis multi oameni ca am facut mai multe decat 30 de deputati la un loc.
    Multumesc frumos!O vacanta frumoasa(daca aveti) si o vara nu prea calda!Numai bine!

    Cu respect,
    Mitut Claudiu





    Viitorul energetic al Balcanilor

    In contextul in care criza petrolului nu se mai termina(chiar se va acutiza),dar si a necesitatii de a reduce consumul de combustibili fosili(carbune,gaz,petrol),se impune inplementarea si folosirea unor tehnologii noi.De fapt,ele folosesc principii vechi,din Antichitate.Cantitatea de CO2 din aer creste alarmant.Omul nu a facut altceva,in ultimii 200 de ani decat sa scoata carbonul din Pamant,unde statea bine,si prin ardere sa il transfere in atmosfera,unde actioneaza ca agent de sera,adica absoarbe radiatiile solare si incalzeste planeta.E simplu.Au fost necesari 60 milioane ani pentru a se produce petrol pe care omul l-a consumat in 200 ani.Ritmul de consum este ametitor.

    Statele balcanice au un potential ridicat pentru dezvoltarea energiei din resurse regenerabile:solar,hidro,eolian(vant),energie geotermala,biomasa.Acest potential nu e exploatat indeajuns.

    In Romania,potentialul estimat al energiei eoliene e de 14.000 MW.In viitor vor fi din ce in ce mai multe ferme eoliene.Din toamna,compania portugheza Martifer investeste in 3 ferme eoliene in Romania.Suma totala va fii de peste 600 milioane euro.Lucrarile au inceput in august.Nici la capitolul energie solara nu stam rau ca potential.E planificata instalarea a 2,6 mil. mp de panouri solare,cu o capacitate de 1000 Gwh pe an.In ce priveste biomasa putem fii pe locul 1.Motive:suprafata mare a tarii cu cele peste 9 mil.ha teren agricol,din care 2 mil.ha sunt necultivate.Cu cele 2 mil. ha se poate asigura 15% din consumul de energie primara al tarii.

    De asemeni au fost identificate peste 5000 de locatii pentru mini-hidrocentrale(cu capacitate sub 10 MW).Banca Mondiala a finantat hidrocentrale mari in Romania.

    Bulgaria are cel mai mare potential eolian.Circa 30% din potentialul geotermal bulgar e folosit.Viitorul suna bine!Nici Croatia nu sta rau.O serie de studii arata ca potentialul energetic regenerabil al Croatiei e relativ ridicat(trebuie sa il foloseasca in contextul integrarii in U.E.).Serbia ar putea folosi cu succes biomasa,substituind in acest fel 200.000 t petrol,din productia de metanol de pe doar 4% din terenul arabil.

    Macedonia e un stat cu traditie in folosirea energiei geotermale pentru incalzire.In Macedonia,spre deosebire de Romania nu exista turbine eoliene.Fiind una din cele mai insorite tari,Macedonia are un potential solar de 10 mld. w/h.Nici Bosnia sau Grecia,conform cercetarilor,nu sunt mai prejos.Grecia are un foarte mare potential de energie solara,ieftina si nepoluanta.

    Stability Pact Watch Group,cei care au facut studiile,recomanda sa se faca investitii masive in domeniul surselor regenerabile de energie,nepoluante,care afecteaza in mica masura populatia si mediul.

    Guvernele si investitorii sunt sfatuiti sa constientizeze aprofundarea tehnologiilor regenerabile si faptul ca energia data de combustibili fosili si nucleare e depasita si provoaca dezechilibre mediului natural.




    Cel mai mic parc national din Romania



    Se afla in judetul Valcea si se numeste Buila-Vanturarita,cu o suprafata de 4186 ha.

    E un adevarat colt de rai cu o buna administrare,asezat in zona montana a Valcii,cu cel mai inalt varf de 1885 m.Dintre numeroasele atractii amintim:manastirile Arnota,Bistrita,Frasinei,schituri,biserici rupestre.Exista 4 sectoare de chei si peste 100 de pesteri.Se gasesc peste 23 de tipuri de habitate.Un element interesant il reprezinta cele peste 28 de specii de orhidee,chiar daca la fel de bine se afla si pajisti montane.

    Buila-Vanturarita va face parte din reteaua Europeana Natura 2000.In cadrul parcului e o retea de trasee turistice montane marcate si amenajate integral,oferind turistilor posibilitatea vizitarii lui si a obiectelor naturale.Peisajele iti taie rasuflarea.Biodiversitatea e deosebit de valoroasa,datorita izolarii masivului montan.

    Se pot practica sporturi specifice zonelor montane:escalada,speologie sportiva,trekking,mountain-bike.Ecosistemele montane sunt aproape neatinse de interventia umana.Cei care au infiintat parcul sunt oameni cu suflet mare,care iubesc natura si care vor sa lase ceva in urma lor.Se numesc Asociatia Kogayon,creata cu scopul protectiei mediului si are sediul in Costesti-Valcea.Ei si cu Regia Nationala a Padurilor se ocupa de acest parc national.Lungimea parcului este de 14 km si urmareste o culme calcaroasa a Parangului.

    In cadrul si in zona parcului se pot efectua urmatoarele activitatii:drumetii in natura,drumetii tematica,speoturism,tabere de creatie,cicloturism,fotografie in natura,parapanta,explorarea ecosistemului.

    Programele de iarna mai includ:plimbari cu atelaje trase de cai sau caini,observarea animalelor salbatice sau turism de sejur in pensiuni agroturistice de sarbatori.

    In orice sezon,daca doriti o iesire adevarata in natura,o vacanta sanatoasa si mult aer curat,Buila-Vanturarita va asteapta.Informatii suplimentare pe www.buila.ro.




    Cea mai nociva capitala europeana


    Bucurestiul e cea mai poluata capitala europeana si cel mai aglomerat oras din Europa Centrala si de Est. Bucurestenii înghit zilnic tone de praf, poluarea scurteaza viata cu 4-5 ani, iar centrul orasului e ,,paradisul” monoxidului de carbon. Principala cauza a calvarului bucurestean e defrisarea masiva a perdelelor de protectie de la marginea orasului, dublata de înjumatatirea spatiilor verzi. Morbiditate, poluare, mortalitate, expunere critica la factori nocivi, cresterea temperaturii cu mai mult decât media pe tara sunt efectele fiecarui pom taiat. Bucurestiul a devenit conform studiilor, cea mai aglomerata, cea mai poluata, cea mai stearpa si cea mai caniculara capitala din aceasta parte a lumii. Pâna si Chisinaul sta mai bine. Norma de spatiu verde în Bucuresti e de 5 mp/ locuitor.

    Zona Pantelimon e declarata zona calamitata, fiind poluata intens de peste 40 de ani. În judetele limitrofe Bucurestiului se înregistreaza depasiri ale cotelor maxime de poluare în aer,apa si sol. Cel mai aglomerat sector din capitala e sectorul 2, urmat de 3 si 6, toate cu peste 10500 locuitori/km². Cel mai bine sta sectorul 1, cu doar 3446 locuitori/km². Exista zone în tot orasul, care din cauza poluarii pun în primejdie sanatatea publica. În aceste conditii tot Bucurestiul trece, vara de vara, prin situatii critice pe termen scurt. 65% din populatie e supusa unor concentratii mai mari decât maximul acceptat pentru oxizi de sulf, azot, plumb si monoxid de carbon. 59% din poluare provine din traficul rutier.

    Necesarul de spatiu verde sanatos din Bucuresti, conform analizelor, e de 2800 ha. Exista însa, doar, 1044 ha. De aici concluziile!Blocarea circulatiei aerului prin aglomerarea constructiilor duce la maximizarea efectelor poluarii;se retin agentii toxici la nivelul la care respiram. Arborii din Bucuresti îmbatrânesc – ar trebui plantati cel putin 1 milion de copaci.In general,in marile orase,pe perioada caniculei arborii sufera si se usuca. Bucurestiul e supus si ploilor acide – între 1998 si 1999, 50% din precipitatii au fost acide. Sunt prea multe santiere si nu avem nici statie de epurare. E de înteles de ce rata mortalitatii e în crestere. Numarul de decese cauzate de afectiuni ale aparatului respirator (datorita prafului si noxelor) a crescut de la 3,9 la 48,5 cazuri la 100.000 locuitori între 1994 si 2001.

    Studiile sunt alarmante: respiram gaze de esapament, ne plimbam prin praf si traim prin betoane. Primariile de sector si nu numai ar trebui sa traga cu dintii de ceea ce înca exista ca spatiu verde si sa faca orice pentru alte spatii.Spatiul verde din orase trebuie sa fie prioritate absoluta!Recomandarile Uniunii Europene sunt din cele mai serioase si îngrijoratoare.

    Altfel o sa intram într-un colaps ecologic. Nu uitati, plantati un copac!


    Cu respect,

    Mitut Claudiu

    Mail: mitut54@yahoo.com

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.