.
  • 20 de lucruri pe care nu le stiai despre... VOLKSWAGEN






    1
    . Numele initial al Volkswagen a fost Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH, compania fiind infiintata in 28 mai 1937. La un an si jumatate mai tarziu, in 16 septembrie 1938, compania a fost redenumita “Volkswagen GmbH”.

    2. Logo-ul VW, ramas in mare neschimbat de la inceputuri si pana astazi, a fost desenat de Franz Reimspiess, un inginer al companiei, cel care a dezvoltat si motorul primului Beetle. Pentru realizarea sa, germanul a primit 50 de marci germane.

    3. Povestea lui Beetle este una interesanta. Stim cu totii ca Adolf Hitler este personajul principal din spatele modelului german, Fuhrerul cerandu-i lui Ferdinand Porsche sa creeze un automobil care sa poata atinge 100 km/h, sa transporte doi adulti si trei copii si sa consume doar 7 litri de carburant la 100 kilometri parcursi. Cu toate acestea, pretul viitorului model nu trebuia sa depaseasca 1.000 marci germane.

    4. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca Hitler s-a gandit la acest automobil in 1924, in timp ce era in inchisoare pentru o tentativa nereusita de lovitura de stat. De altfel, desi Porsche este creditat cu designul modelului, Hitler a desenat prima schita a lui Beetle in anul 1932, in timp ce astepta sa fie servit la un restaurant.

    5. "Beetle" a fost in prima faza o simpla porecla. Aceasta a fost adoptata din cauza formei masinii: Hitler le-a spus designerilor Porsche sa analizeze natura pentru a obtine linii corecte. De aceeea, modelul trebuia sa arate ca o broasca.

    6. Beetle nu avea radiator, modelul fiind racit cu aer. Primul Beetle a aparut in 1934, ca prototip. Modelul de serie a fost produs incepand cu 1938.

    7. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, fabrica Volkswagen din Wolfsburg a fabricat armament. Circa 20.000 de muncitori au fost pusi sa lucreze in fabrica de armament Volkswagen din acea perioada, acestia provenind din randurile prizonierilor de razboi sau din lagarele de concentrare.

    8. Volkswagen si-a recunoscut eroarea mai tarziu, infiintand o fundatie si un fond umanitar in anul 1998 in amintirea muncitorilor care au fost fortati sa lucreze in fabrica de armament de la Wolfsburg. Circa 2.050 persoane din 26 de tari au primit ajutoare umanitare datorita acestui fond creat de Volkswagen.

    9. In 1966, Volkswagen a inceput sa concureze in Formula Vee, o competitie pe circuit in care concurau modele construite din piese Volkswagen. Aceasta a fost deosebit de populara. In 1971, Volkswagen a avansat la Formula Super Vee, competitie care a devenit celebra pentru descoperirea unor noi talente. In cei 11 ani in care s-a desfasurat Formula Super Vee, competitia a descoperit piloti cum sunt Niki Lauda, Jochen Mass, Nelson Piquet, Jochen Rindt si Keke Rosberg.

    10. Volkswagen Golf II a fost primul model al constructorului din Wolfsburg care a fost asamblat de roboti. Acest model era construit intr-o cladire construita special, intitulata Hall 54.

    11. Cel mai rar model de productie al companiei Volkswagen este G60 Limited. Compania germana a produs doar 71 de unitati ale acestui model. Acest model era echipat cu un propulsor de 1.8 litri cu 16 supape si era supraalimentat cu un compresor mecanic G60 care il ajuta sa dezvolte 210 CP.

    12. Monovolumul Transporter, care a facut istorie in anii '70-'80, a fost poreclit in SUA "Brick" (Caramida). Odata cu trecerea anilor, porecla s-a schimbat in "Tranny" (Bunicuta).

    13. Celebrul Golf, modelul care a inventat segmentul compact, nu se numeste astfel peste tot in lume. In SUA, prima generatie a modelului german a primit denumirea Rabbit, in timp ce in America de Sud acesta a fost numit oficial Caribe. Datorita faptului ca Rabbit a fost primul model VW construit in Statele Unite si multumita consumului sau extrem de redus, popularitatea sa peste Ocean a fost extrem de ridicata.





    14. Volkswagen a utilizat denumirea Rabbit in SUA pana in 1984. La lansarea lui Golf 5, germanii au anuntat ca acesta va purta din nou numele Rabbit in loc de Golf. Modificarea a tinut insa doar 4 ani, Golf 6 intrerupand din nou linia onomastica Rabbit in SUA.

    15. VW Golf a fost desenat de un italian: Giorgetto Giugiaro.

    16. Desi este o marca de volum cu modele care a prins la public, Volkswagen are in palmares un singur titlu European Car of the Year in toata istoria de 45 de ani a concursului. Acesta a fost castigat de Golf 3, care a fost numit Masina Anului in Europa in 1992.

    17. Victoria din Dakar 2009 este prima pentru Volkswagen in aceasta competitie. Motivul: modelul Touareg, modificat extrem pentru a participa in rally-raid, a aparut in 2003.

    18. VW Touareg se produce in Bratislava (Slovacia), in aceeasi uzina si pe aceeasi platforma cu Audi Q7 si Porsche Cayenne.

    19. Denumirea lui Touareg provine de la numele unui trib african din centrul Saharei. Pronuntia numelui SUV-ului este una dificila pentru vorbitorii de limba engleza, astfel ca, in primele reclame pentru Touareg, Volkswagen ii invata pe privitori cum sa pronunte corect numele modelului.





    20. In afara de Touareg si Tiguan, SUV-urile VW, celelalte modele au denumiri preluate fie de la numele unor vanturi cunoscute (Passat – Passat, Golf – Gulf Stream, Jetta – Jet Stream, Bora – Bora, Scirocco – Sirocco), fie de la numele unor animale (Lupo, Beetle, Rabbit).



    Sursa: http://www.automarket.ro

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.