.
  • Biblioteca de cartier – spaţiu de educaţie comunitară




    Prin acest proiect am avut oportunitatea de a promova şi îmbunătăţi serviciile bibliotecii noastre şi am încurajat implicarea comunităţii în utilizarea noilor tehnologii. Am aplicat cunoştinţe pentru a îi ajuta pe copii să facă faţă acestui fenomen (intimidare) care se întâlneşte atât de des în şcoli în ultimul timp. Dacă ştii cum să foloseşti tehnologia poţi face cu adevărat o diferenţă. Acest proiect prezintă primul pas pt comunitatea noastră, următoarele activităţi pe care le vom desfăşura se vor adresa populaţiei mai în vârstă şi celor defavorizate din mai multe motive. A fost o mare provocare pt noi, şi va fi încă un drum lung în ceea ce se afirmă şi ceea ce trebuie făcut în continuare dar încercăm să ajutăm această comunitate. Prin acest proiect încercăm să transformăm biblioteca şi într-un centru de informare şi să folosim baze de date pt a ajuta elevii şi grupurile marginalizate să aibă o şansă mai bun.

    Ne-am propus să sensibilizăm populaţia asupra gravităţii fenomenului de violenţă, de orice natură a acestuia şi să atragem atenţia factorilor de decizie asupra necesităţii de a interveni pentru reducerea si controlul asupra acestui fenomen. Respingerea violenţei sub orice formă se poate determina numai prin educaţie, prin modele de cooperare şi prin devalorizarea socială a violenţei.

    În cadrul proiectului, biblioteca noastră a avut invitaţi ai mai multor instituţii abilitate şi au purtat discuţii pe tema violenţei precum si capcane ale acesteia şi moduri de rezolvare si prevenire al acestui fenomen.

    Proiectul nostru s-a încheiat astăzi la orele 11 cu o campanie de stopare a violenţei, campanie ce a fost făcută de copiii participanţi la proiect, elevi de la cele două şcoli din cartier, şcoala "Alexandru Vlahuţă" şi şcoala "Nicolae Iorga". Copii au intrat în şcoli şi au împarţit fluturaşi colegilor lor şi au fost răsplătiţi cu diplome din partea bibliotecii.

    În continuare cele două calculatoare achiziţionate în urma câştigării proiectului vor fi folosite de către utilizatorii bibliotecii prin accesarea diverselor situri educative necesare educaţiei de care au nevoie.

    Un următor pas pe care bilbioteca îl va face în continuare va fi acela de scurte sesiuni de formare pe tema utilizării de bază a computerului, elementul comun al tuturor întâlnirilor fiind acela al utilizării tehnologiei

    Programul Biblioteca de cartier - spaţiu de educaţie comunitară a avut ca obiective principale (a) conştientizarea comunităţii asupra existenţei şi pericolului pe care intimidarea, agresiunea şi violenţa în şcoli le au asupra dezvoltării normale a copiilor şi tinerilor şi (b) susţinerea copiilor în procesul de căutare de soluţii pentru a putea face faţă acestui fel de violenţă. Primul obiectiv a fost realizat prin accesibilizarea informaţiilor despre bullying (prin traducerea lor şi postarea pe o pagină de Internet) şi prin discuţii care vor avea loc, pornind de la interviurile luate copiilor, la radioul local Dada. Membrii comunitatii au fost invitaţi să dezbată aceste probleme. Copiii participanţi au avut posibilitatea să traducă texte despre cum se manifestă şi cum se luptă cu violenţa de tip bullying. Prin accesarea acestor informaţii ei au avut prilejul să afle cum anume trebuie să se comporte dacă sunt agresaţi sau dacă observă acest tip de agresiune în şcoală, cui anume ar trebui să se ceară ajutor şi cine trebuie să îi ajute. De asemenea, în cadrul acestui program participanţii s-au familiarizat cu utilizarea de bază a calculatorului (editarea de text) dar şi a imprimantei (şi-au printat singuri textele), sau a memoriei externe.

    Utilizarea bibliotecii ca sursă de informare atât fizică cât şi digitală. Participanţii au utilizat dicţionarele de limba engleză din dotarea bibliotecii dar şi dicţionarele online.

    Utilizarea limbii engleze într-un proiect în afara şcolii i-a ajutat pe participanţi să realizeze faptul că pot folosi această limbă când caută informaţii de interes general pe Internet. Limba engleză este cea mai folosită limbă pe paginile de internet. Programul i-a convins pe participanţi că utilizarea mai multor limbi creşte posibilităţile de cunoaştere pe care le oferă Internetul.

    Creşterea vizibilităţii bibliotecii în cartier. Implicarea bibliotecii într-un astfel de proiect, însoţită de crearea paginii web, a făcut ca biblioteca din Sud să fie vizibilă în comunitate şi în localitate.

    Programul Biblioteca de cartier – spaţiu de educaţie comunitară a avut ca grup ţintă atât copiii din cartierul Sud cât şi familiile lor. 30 de elevi au participat în mod activ la traducerea textelor despre bullying din limba engleză în română. Prin emisiunile care au avut loc la Radio Dada în paralel cu acest program şi în cadrul cărora sa dezbătut această temă, părinţii şi profesorii au fosat informaţi despre această problemă, despre ce se face prin alte părţi ale lumii în asemenea cazuri, cine poate şi cine trebuie să-i ajute ajute pe aceşti copii, să le ofere un mediu bun de studiu.


    Sursa: Biblioteca de Cartier

0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.