.
  • Scorpion prezinta oferta culturala a bibliotecii judetene ‘Duiliu Zamfirescu‘ Vrancea pe luna octombrie 2008


    * Cu prilejul Centenarului nasterii l
    ui Leon Kalustian (1908-1990), publicist si scriitor vrâncean, reprezentant marcant al comunitatii armenesti din România, Biblioteca Judeteana “Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizeaza sâmbata, 18 octombrie, 2008, o serie de manifestari dedicate acestui eveniment. * Centrul de Limbi Straine al Bibliotecii Judetene Vrancea va organiza o expozitie de pictura în colaborare cu Jandarmeria Vrancea.



    Scorpion, distribuitorul Volkswagen pe judetul Vrancea, este recunoscut drept principalul partener al evenimentelor culturale si artistice locale, realitate concretizata pe 15 aprilie 2008, cu ocazia implinirii a 10 ani de dealership Volkswagen pe plan local, atunci Scorpion a incheiat un parteneriat cultural cu Biblioteca Judeteana ’Duiliu Zamfirescu’. Scorpion a sustinut in toti acesti ani urmatoarele manifestari: Festivalul National de Muzica Usoara ’Florentin Delmar’, 'Galele Teatrale Focsanene', Festivalul-Concurs ’Barbu Lautaru’, Festivalul National de Comedie de la Galati, Revista Culturala ‘Athenaeum’, si multe alte manifestari artistice.





    Leon Kalustian – 100 de ani de la nastere

    Cu prilejul Centenarului nasterii lui Leon Kalustian (1908-1990), publicist si scriitor vrâncean, reprezentant marcant al comunitatii armenesti din România, Biblioteca Judeteana “Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizeaza sâmbata, 18 octombrie, 2008, o serie de manifestari dedicate acestui eveniment.
    Detinatoarea unei importante colectii de carti si documente originale care constituie Fondul Leon Kalustian, Biblioteca Judeteana îsi face o datorie morala din a readuce în memoria culturala si în istoria intelectuala a comunitatii noastre, personalitatea lui Leon Kalustian, reputat si redutabil gazetar în perioada interbelica, fost detinut politic, a carui activitate publicistica a fost reluata, gratie lui Vartan Arachelian, în anul 1978, la Revista « Flacara » condusa de Adrian Paunescu.
    În perioada 1975 - 1984, lui Leon Kalustian, i-au fost publicate mai multe volume, un rol considerabil în editarea acestora, avîndu-l prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu.
    În organizarea acestei manifestari omagiale, am fost onorati de sprijinul si colaborarea domnului Ioan Codreanu, nepotul gazetarului si legatarul sau testamentar, care a donat Bibliotecii Judetene documente originale, contribuind, în mod definitoriu, la editarea de catre Biblioteca Judeteana «Duiliu Zamfirescu » Vrancea a primului volum dedicat gazetarului si omului Leon Kalustian.


    Programul manifestarii

    Ora 1100 – Cimitirul Armenesc din Focsani
    (str. Dionisos, vis-à-vis de Vinexport)

    Slujba de pomenire

    Ora 1230 – Sala de lectura a Bibliotecii Judetene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea (str. Mihail Kogalniceanu nr. 12-13)

    Vernisarea expozitiei omagiale - Leon Kalustian
    Sunt expuse documente, fotografii, carti, periodice, obiecte care au apartinut lui Leon Kalustian, donate Bibliotecii Judetene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, de domnul Ioan Codreanu, nepotul de sora si legatarul testamentar al acestuia.

    Film documentar – selectie din:
    - Bucurestiul necunoscut – o evocare a celebrei cafenele literare „Capsa”
    - Publicistul si epoca sa – convorbire cu domnul Vartan Arachelian, realizata în anii ’70

    Evocarea personalitatii lui Leon Kalustian

    Lansarea volumului – Leon Kalustian: 100 de ani de la nastere: incursiuni biobibliografice, editat de Biblioteca Judeteana „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.


    Vor evoca personalitatea lui Leon Kalustian, invitati care l-au cunoscut si l-au publicat:
    Arhimandrit dr. Zareh Baronian – vicar al Arhiepiscopiei Armene în perioada 1973-2001
    Varujan Vosganian – Presedintele Uniunii Armenilor din România, Vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Ministru al Economiei si Finantelor
    Adrian Paunescu – poet si publicist, senator
    Varujan Pambuccian – deputat din partea minoritatii armene din România
    Valeriu Râpeanu – critic si istoric literar
    Vartan Arachelian – scriitor si publicist
    Paul Lazarescu – ziarist, istoric literar
    Nicolae Arsenie – ziarist si editor
    George Arion – redactor sef - Revista „Flacara”
    Dorin Tiganas – ziarist si publicist
    Tudor Octavian – scriitor si publicist - Jurnalul National
    Mihai Stepan-Cazazian – redactor sef al publicatiei Ararat – periodic al Uniunii Armenilor din România



    Centrul de Limbi Straine gazduieste expozitia de pictura a unui jandarm

    Centrul de Limbi Straine al Bibliotecii Judetene Vrancea va organiza o expozitie de pictura în colaborare cu Jandarmeria Vrancea.
    Cele doua institutii organizeaza pentru prima data împreuna o actiune culturala de acest gen, originala nu prin tematica ci prin....autorul expozitiei. Leica Titi Florentin, subofiter în cadrul Jandarmeriei Vrancea, este un tânar debutant în lumea expozitionala care s-a decis sa încânte publicul cu lucrarile sale. Hobby-ul sau, în ciuda profesiei, s-a concretizat într-un mozaic pictural ce cuprinde aproximativ 15 lucrari cu o tematica extrem de variata ce cuprinde natura moarta, portrete, icoane, pe pânza si lemn.
    Vernisajul va avea loc joi, 16 octombrie, ora 10.00, în holul Centrului de Limbi Straine din str. Republicii, nr. 8, vis-a-vis de Parcul Balcescu. Expozitia va putea fi admirata câteva zile iar cei interesati de arta vor putea gasi cu siguranta lucrari interesante, poate chiar pentru colectia personala.


0 comentarii:

Leave a Reply

xiaomi

Descarca gratuit peste 3750 de melodii karaoke, romanesti si straine.