.
-
Biblioteca de cartier – spatiu de educatie comunitara
· Scorpion sprijina activitatile culturale si comunitare locale, incheind in acest sens un parteneriat cultural cu Biblioteca Judeteana Vrancea ‘Duiliu Zamfirescu‘ inca din data de 15 aprilie 2008
· ‘Violenta are multe forme… cunoaste-le si lupta impotriva lor!‘ – acesta este sloganul noului program derulat de Biblioteca Judeteana Vrancea Filiala SudBiblioteca Judeteana Vrancea Filiala Sud, a castigat in luna aprilie un concurs de participare comunitara intitulat Biblioteca de cartier – spatiu de educatie comunitara, concurs organizat de IREX( International Research & Exchanges Board) care este o organizatie non-profit specializata in educatie, media independenta, dezvoltare cu ajutorul Internet-ului si programe pentru societatea civila. Infiintata in 1968, IREX are un portofoliu anual de 50 de milioane de USD, si un personal format din peste 500 de profesionisti din lumea intreaga. IREX, impreuna cu partenerul lui, IREX Europe, dezvolta programe cross-cutting si consultanta specializata in peste 50 de tari. Prin intermediul training-urilor, al parteneriatelor, al educatiei, cercetarii si al programelor tip grant, IREX dezvolta capacitatile indivizilor si institutiilor pentru a contribui la societate. IREX doreste sa ocupe urmatoarea pozitie pentru un program finantat de Fundatia Bill and Melinda Gates pentru a infiinta centre de acces la Internet in bibliotecile publice din toata Romania.
Un anumit gen foarte frecvent [intalnit la copii] este violenta verbala si, mai mult decat atat, in formele ei subtile, de abuz emotional. Este asa-numitul fenomen de bullying, adica nimeni nu loveste pe nimeni, nimeni nu jigneste pe nimeni, dar sunt anumiti copii in scoli care au un statut superior fata de ceilalti, ei impun regulile, nu-i lasa pe ceilalti sa aiba acces la anumite beneficii sau la anumite structuri din scoala. Sint cazuri in care percep taxe de la ceilalti, numai ca sa-i lase sa intre pe poarta scolii. In limba engleza, termenul „bullying“ defineste un comportament repetat constand in intimidare, agresare intentionata si abuz de putere.
Bullyingul este cel mai des intalnit in scoli iar din 1980 acest fenomen este urmarit si analizat de catre ministerele reponsabile cu educatia din multe tari dezvoltate. Atat ele cat si multe organizatii non-profit au creat pe internet resurse pentru a ii informa si sustine atat pe cei agresati cat si familiile si educatorii lor. Prin acest proiect vor fi traduse in limba romana unele texte pe aceasta tema si vor fi apoi facute publice pe Internet.
Biblioteca a obtinut astfel o finanare in valoare de 4503 lei, bani cu care au fost deja achizitionate doua calculatoare si o imprimanta, calculatoarele fiind conectate la internet. Programul Biblioteca de cartier - spatiu de educatie comunitara are ca obiective principale (a) constientizarea comunitatii asupra existentei si pericolului pe care intimidarea, agresiunea si violenta in scoli le au asupra dezvoltarii normale a copiilor si tinerilor si (b) sustinerea copiilor in procesul de cautare de solutii pentru a putea face fata acestui fel de violenta. Primul obiectiv va fi realizat prin accesibilizarea informatiilor despre bullying (prin traducerea lor si postarea pe o pagina de Internet) si prin discutii care vor avea loc, pornind de la interviurile luate copiilor, la radioul local Dada. Membrii comunitatii vor fi invitati sa dezbata aceste probleme. Copiii participanti vor avea posibilitatea sa traduca texte despre cum se manifesta si cum se lupta cu violenta de tip bullying. Prin accesarea acestor informatii ei vor avea prilejul sa afle cum anume trebuie sa se comporte daca sunt agresati sau daca observa acest tip de agresiune in scoala, cui anume ar trebui sa se ceara ajutor si cine trebuie sa ii ajute. De asemenea, in cadrul acestui program participantii se vor familiariza cu utilizarea de baza a calculatorului (editarea de text) dar si a imprimantei (isi vor printa singuri textele), sau a memoriei externe.
Alte obiective ale acestui proiect sunt:
Utilizarea bibliotecii ca sursa de informare atat fizica cat si digitala. Participantii vor folosi dictionarele de limba engleza din dotarea bibliotecii dar si dictionarele online.
Utilizarea limbii engleze intr-un proiect in afara scolii ii va ajuta pe participanti sa realizeze faptul ca pot folosi aceasta limba cand cauta informatii de interes general pe Internet. Limba engleza este cea mai folosita limba pe paginile de internet. Programul ii va convinge pe participanti ca utilizarea mai multor limbi creste posibilitatile de cunoastere pe care le ofera Internetul.
Cresterea vizibilitatii bibliotecii in cartier. Implicarea bibliotecii intr-un astfel de proiect, insotita de crearea paginii web, va face biblioteca din Sud vizibila in comunitate si in localitate.
Programul Biblioteca de cartier – spatiu de educatie comunitara are ca grup tinta atat copiii din cartierul Sud cat si familiile lor. Biblioteca Sud avand un spatiu limitat nu poate sa sustina un proiect in care sa participe activ toti copiii. Din cei 277 de elevi din clasele V – VIII de la Scoala Alexandru Vlahuta si cei 235 de la Scoala Nicolae Iorga, 30 de elevi vor participa in mod activ la traducerea textelor despre bullying din limba engleza in romana. Deoarece textele vor fi publicate pe pagina bibliotecii Sud si biblioteca ofera acces gratis la Internet, toti copiii din cartier vor avea acces la ele. Prin emisiunile care vor avea loc la Radio Dada in paralel cu acest program si in cadrul carora se va dezbate aceasta tema, parintii si profesorii vor fi informati despre aceasta problema, despre ce se face prin alte parti ale lumii in asemenea cazuri, cine poate si cine trebuie sa-i ajute ajute pe acesti copii, sa le ofere un mediu bun de studiu.
Biblioteca Judeteana Vrancea Filiala Sud a fost infiintata in anul 1986 si prima sa locatie a fost la parterul caminului de nefamilisti de la SC General Construct SA. Biblioteca a functionat aici pana in anul 2001 cand caminul a fost inchis. Din 2001 pana in 2007 bilbioteca a functionat la un alt camin, de data aceasta la SC ASCON SA. In primavara anului 2007, sectia se muta pe str. Revolutiei nr. 13, actuala locatie, un apartament de trei camere care dispune de un mobilier modern, conectare la internet la care vor avea acces si utilizatorii acestei biblioteci.
Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Focsani
Filiala Sud, Str. Revolutiei nr. 13, Jud. Vrancea
Telefon: 0237220068 http://bibliotecafocsani.wordpress.comSursa: Biblioteca Judeteana „Duiliu Zamfirescu” Focsani / Scorpion
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Felicitari organizatorilor de la IREX si colectivului de bibliotecari de la Biblioteca de Sud Focsani! Apreciem acest gen de activitati menite sa contribuie pe de o parte la o mai buna educatie a tinerilor dar si la evidentierea rolului important pe care il are BIBLIOTECA in societatea actuala.
Angelica ,Husi